Het legermuseum Žižkov

Het legermuseum in Zizkov staat sinds augustus 2024 bij Verliefd op Praag op één in de categorie musea. Niet het gebouw maar de tentoonstelling zelf is mooi opgebouwd, heeft een duidelijke route en is een ware experience. Zo goed zelfs dat het onverwachte geluid van een inslaande bom in een loopgraaf met rookeffect mij deed huiveren. Zelfs als je niet in oorlogen bent geïnteresseerd maar wel in geschiedenis is dit een aanrader. En het is nog gratis ook.  

Het legermuseum Žižkov ligt aan de voet van de Vitkov heuvel, op dertig minuten wandelen vanaf het Oude Stadsplein, in de historische gebouwen van het Bevrijdingsmonument. Het Museum van het Bevrijdingsmonument werd in 1932 voor het publiek geopend, in de jaren 2018-2022 onderging het gehele gebouwencomplex een algemene reconstructie, waarbij ook geheel nieuwe tentoonstellingen ontstonden.

Het tentoonstellingsoppervlak van de exposities beslaat 5.000 vierkante meter verdeeld over vier verdiepingen, meer dan zevenduizend voorwerpen worden tentoongesteld in bijna driehonderd vitrines. Veel tentoonstellingen behoren tot absolute historische uniekheden. Een integraal onderdeel van de tentoonstellingen van het museum is ook een groot aantal audiovisuele hulpmiddelen.

Bij binnenkomst kun je op eigen gemak en in eigen tempo genieten van honderden, zo niet duizenden jaren geschiedenis.

Periodes

In zeven afzonderlijke delen loop je langs en door de militaire geschiedenis van het Tsjechische grondgebied, van het begin tot het heden, en wordt er ook een aanzienlijke ruimte gewijd aan de Tsjechische staat.

Het begin tot 1740

Uitgebreide info

Het eerste deel beslaat de periode vanaf het begin van de vestiging van ons grondgebied door de Slaven tot het jaar 1740.

De bezoeker betreedt de tentoonstelling en kan stukken bekijken die pakweg 30.000 jaar oud zijn. Ook wordt de periode uit de oudheid getoond, waar een van de zeldzaamste voorwerpen wordt gevonden: het Romeinse ruiterzwaard spatha.

In het volgende deel, dat de 12e - 14e eeuw uitbeeldt, is er een scène waarin de Tsjechische koning Jan van Luxemburg klaar is om de strijd bij Kresčak aan te gaan. Het Hussietentijdperk volgt, gedomineerd door een groot tafereel met een strijdwagenmuur. Een origineel kamerkanon op een Bourgondisch kanon uit de 15e eeuw is in het tafereel ingebouwd. Een drieloopsgeweer uit Noord-Italië, gedateerd rond 1500, is uniek in de wereld.

De bezoeker komt uiteindelijk in het Arsenaalgedeelte, waar de mooiste wapens en pantseronderdelen van die tijd worden gepresenteerd: zwaarden, rapiers, helmen, beschilderde schilden, enz.

De veldslagen tussen het christendom en de islam aan het begin van de moderne tijd in de 16e eeuw eeuw zijn ook opgenomen, en er is ook een tentoonstelling van het pantser van de Ottomaanse Turken. Hierna volgt de Dertigjarige Oorlog 1618-1648, elke vitrine is gewijd aan een specifiek type leger: artillerie, infanterie, cavalerie.

Boven dit deel van de tentoonstelling bevindt zich een ingebouwde verdieping gewijd aan de Slag om de Witte Berg in 1620 en de executie van zevenentwintig Tsjechische heren in 1621. In de passage genaamd Bedreiging vanuit het Oosten wordt in een groot aantal tentoonstellingen de periode na de Dertigjarige Oorlog, de strijd van Europa met de Ottomaanse Turken. De tentoonstelling toont ook vestinggeweren met verschillende soorten trekkermechanismen, een audiovisuele projectie toont bijvoorbeeld een analyse van de dood van Jan van Luxemburg, een video over het Hussietentijdperk wordt begeleid door een voorbeeld van gevechtsscènes uit de film Against van regisseur Otakar Vávra Alle.

1740-1914

Uitgebreide info

Het tweede deel concentreert zich op de jaren 1740-1914. Direct na het betreden van de tentoonstelling kan de bezoeker de galerij van de vorsten uit de betreffende periode bekijken, dit zijn schilderijen van de Habsburgers, beginnend met Maria Theresa en eindigend met Frans Jozef I. Een andere passage is gewijd aan de Oostenrijkse Successieoorlogen ( 1740-1748) en de Zevenjarige Oorlog (1756-1763). Het volgende thema is de Napoleontische oorlogen, in deze tijd is ook een grote scène te zien van een medische kar met een operatie aan een gewonde, begeleid door indrukwekkende geluidseffecten. De overgang van de Napoleontische oorlogen naar de oorlogen van de eerste helft van de 19e eeuw wordt gesymboliseerd door drie van de belangrijkste Oostenrijkse militaire commandanten die uit oude Tsjechische adellijke families kwamen: Josef Václav Radecký uit Radč, Alfred Windischgrätz en František Jindřich Šlik. Een ander prominent thema is de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog van 1866.

Het hoogtepunt van dit deel van de tentoonstelling en een van de mooiste tentoonstellingsplekken in de gehele nieuwe tentoonstelling van het Žižkov Legermuseum is de Juwelenkamer. Daarin worden geselecteerde handvuurwapens uit de 16e eeuw tot 1914 effectief geplaatst en belicht op een speciaal gecreëerde ruimte van twee verdiepingen. Er zijn 250 objecten, de zeldzaamste voorbeelden van wapensmeden en zwaardsmeden op het gebied van jacht en civiele wapens. Wheellock-jachtgeweren, jachtgeweren, vroege repeaters, Count Špork-geweren, oosterse geweren van de poort of geweren en pistolen uit het Amerikaanse Westen. Ook kunnen we hier unieke persoonlijke wapens van enkele Europese vorsten vinden. In een van de vitrines bevinden zich voorwerpen die verband houden met František Ferdinand d'Este . De juwelierszaak is niet alleen een bijzondere ruimte vanwege de tentoongestelde voorwerpen, maar ook vanwege het twee verdiepingen tellende ontwerp, de wenteltrap en de discrete lichte sfeer, afgestemd op historische muziek.

De laatste passage, genaamd Belle Époque, toont de periode van het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Hier worden de nieuwe wapens van die tijd getoond, met als thema de modernisering van de strijdkrachten. Dit deel eindigt symbolisch met een citaat van de schrijver Max Brod: "Hij die niet vóór 1914 leefde, weet niet wat de zoetheid van het leven is."

Eerste Wereldoorlog 1914-1918

Uitgebreide info

Het derde deel is gewijd aan de periode van de Eerste Wereldoorlog, gevolgd door de oprichting van de Tsjechoslowaakse Republiek in 1918. Het centrale motief dat dit deel van de tentoonstelling van het Legermuseum van Žižkov verenigt, is de trein: deze vervoerde soldaten naar voren en naar achteren. naar het achterland. De spoorlijn is ook onlosmakelijk verbonden met de anabasis van Tsjechië. legioenen in Rusland. In het openingsgedeelte van de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de militaire en politieke situatie aan de vooravond van de oorlog, waarbij de voorbereidingen voor de oorlog en de moord op de troonopvolger, Francis Ferdinand d'Este, in de zomer van 2012 worden getoond. 1914. De tentoonstelling is ruimtelijk zo opgevat dat ze de kijker naar een smalle ruimte leidt, het individu symbolisch wordt meegesleurd door het tumult van de strijd en het binnenste van de oorlog betreedt. Op de grote projectie is een diagram van het greppelsysteem weergegeven.

Interactieve panelen illustreren de belangrijkste gebeurtenissen van de oorlog: de Slag om Verdun, de Slag aan de Somme, de deelname van de VS aan de oorlog, de revolutie in Rusland, enz. Een apart gedeelte is gereserveerd voor de Slag om Zborov in juli 1917 Het laatste deel toont de acties van onze legioenen in Rusland en het leven van soldaten tijdens hun reis langs de Trans-Siberische snelweg. Verder wordt de inzet van legioenen in Italië en Frankrijk, evenals de deelname van Tsjechen aan het Oostenrijks-Hongaarse leger, in beeld gebracht. Het laatste deel van de tentoonstelling is gewijd aan het einde van de oorlog en de oprichting van een onafhankelijk Tsjechoslowakije.

Ook een aantal grotere voorwerpen zijn hier te zien: een Oostenrijks-Hongaarse 38 cm torpedo, een Franse Clerget roterende vliegtuigmotor, machinegeweren, patronen voor zware kanonnen, een Russische zeemijn... Er is ook een replica op schaal 1:1 van de eerste Franse Schneider CA-1 tank met een origineel 75 mm kanon.

De loopgraven 1914-1918

Uitgebreide info

Ook het vierde deel heeft betrekking op de Eerste Wereldoorlog, een ingenieus kronkelende en uitgestrekte frontloopgraaf waar de bezoeker doorheen loopt. Concreet gaat het om het Westelijk Front en de Tsjechoslowaakse legionairs in 1918. De perfecte illusie van loopgraven wordt gecreëerd door houten muren, verlichting, geluid, voorwerpen, enz. Soldaten, commandopersoneel, medici, de activiteiten van communicatie. Geluids- en visuele effecten maken de sfeer van het gevecht compleet.

De bezoeker betreedt de tweede lijn van loopgraven, waar zich veldobjecten bevinden, het tweede deel wordt gevormd door de loopgraven van de eerste lijn, het is een gevechtsgebied. Met behulp van een periscoop is het mogelijk om in het zogenaamde niemandsland te kijken, de ruimte tussen twee rijen loopgraven aan de tegenoverliggende zijden. Het was een rechte lijn van oorlog, een strook land die werd ontgonnen en beschoten.

Tsjecho-Slowakije 1918-1938

Uitgebreide info

Het vijfde deel gaat over het interbellum 1918-1938. Het bestaan ​​van de onafhankelijke Tsjechoslowaakse Republiek en haar militaire eenheden wordt hier overvloedig gedocumenteerd, en de nadruk op dienstplicht en dienstplichtig onderwijs, vooral in de tweede helft van de jaren dertig, wordt ook genoemd.

Het leger uit die tijd vertegenwoordigde een levend en functioneel gevormd lichaam, waarvan de kwaliteit berustte op een solide morele basis en een duidelijk idee van een democratische staat. Daarnaast wordt hier ook een groot aantal wapenproductie uit Tsjechoslowaakse industriële fabrieken gepresenteerd, veel van de geweren, pistolen, enz. Zijn hier gedocumenteerd in de vorm van tientallen tentoonstellingen.

De periode 1918-1938 omvat tevens een groot aantal tentoongestelde persoonlijke bezittingen van vooraanstaande vertegenwoordigers van de staat en het leger. Er zijn tentoonstellingen van president Edvard Beneš, generaals Alois Eliáš, Stanislav Čeček, Rudolf Medko, enz. De reeks bevelen en onderscheidingen, gedomineerd door de verzameling van de Orde van de Witte Leeuw in alle varianten, is ook uniek.

De hele periode eindigt met een weergave van de mobilisatie in 1938, zowel in de vorm van voorwerpen, documenten, foto's, filmbeelden, als door een natuurgetrouwe maquette van een zware militaire grensversterking, met name het schietgedeelte van een betonnen blokhut met een kanon.

Tweede wereldoorlog 1938-1945

Uitgebreide info

Het zesde deel 1939-1948 in de ruimtelijk royale tentoonstelling wordt ingeleid door een bijzondere tentoonstelling: een metalen grenspaal die na het Akkoord van München in de herfst van 1938 van onze grenzen werd verwijderd.

De hele tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog is buitengewoon rijk aan de breedte en ook ruimtelijk verdeeld. Het bevindt zich in de twee verdiepingen tellende ruimte van het voormalige archief. De tentoonstelling toont de veldslagen van de Tweede Wereldoorlog op alle fronten waar Tsjechoslowaakse soldaten aanwezig waren, in veel vitrines kan de bezoeker een breed scala aan wapens, uniformen, persoonlijke spullen, documenten, documenten, foto's etc. zien.

Naast de frontliniegevechten wordt hier ook het binnenlandse verzet in het protectoraat geïllustreerd. Uiteraard is er een speciale ruimte gewijd aan de moord op Reinhard Heydrich in mei 1942. Hier worden voorwerpen tentoongesteld die verband houden met de activiteiten van Jan Kubiš en Josef Gabčík, evenals alles wat te maken heeft met de veldslagen van Tsjechoslowaakse soldaten in de St. Cyrillus en Methodius in de Resslovástraat in Praag in juni 1942.

Een speciaal deel van deze tentoonstelling is ook gewijd aan de slachtoffers van de Holocaust, ook deze passage heeft een indrukwekkende artistieke oplossing en eert op waardige wijze de nagedachtenis van Tsjechoslowaakse Joden die in concentratie omkwamen kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het laatste deel van dit deel van de tentoonstelling concentreert zich op het voorjaar van 1945 en de opstand van het Tsjechische volk.

1945-heden

Uitgebreide info

1948-1989

Het zevende deel van de tentoonstelling bestrijkt eerst de periode 1948-1989. De eerste hal is opgevat als een kopie van de Tsjechoslowaakse staatsgrens, die het communistische regime heeft voorzien van draden met elektrische stroom en geluid zodat niemand dit ‘opgelegde paradijs’ kan verlaten.

Het volgende deel toont het leger van Volks-Democratisch Tsjechoslowakije, dat vanaf 1955 deel uitmaakte van het Warschaupact. Het heroplevingsproces van de jaren zestig en de gebeurtenissen van 1968 worden gedomineerd door een model van de Sovjet T-55-tank met een pop van een Sovjet-bezettingssoldaat. De periode van normalisatie komt eraan en in de videoprojecties zijn talloze voorbeelden te zien van de gezamenlijke oefeningen van de legers van het Warschaupact, er is ook een deel van de anti-nucleaire schuilplaats met middelen voor anti-chemische bescherming. Dan volgt pas het einde van het zogenaamde vredeskamp.

Er worden voorwerpen van de veiligheidstroepen tentoongesteld: bewakingsapparatuur, een trefferschild of een witte helm van eenheden die eind jaren tachtig demonstraties onderdrukten.

1989 tot heden

Het tweede deel van de tentoonstelling is gewijd aan het Tsjechische leger na november 1989. Zowel in de binnenlandse omgeving (transformatie naar een beroepsleger etc.), als tijdens inzet bij buitenlandse operaties op drie wereldcontinenten. De ruimte is gewijd aan de activiteiten in de Balkan, het Midden-Oosten, Mali, maar ook de Baltische staten. Hier vind je we ook een herinnering aan de eerste buitenlandse operatie na 1989, de inzet in de Perzische Golf in 1991.

Een grote ruimte is gewijd aan de twintigjarige operatie in Afghanistan 2001-2022. Een geïmproviseerd explosief, een M60 machinegeweer vernietigd in het gevecht met de opstandelingen, een fragment van een raket afgevuurd op onze basis, richtingaanwijzers die de afstanden naar plaatsen in Tsjechië aangeven, worden hier gepresenteerd. Het hele gedeelte wordt afgesloten met een demonstratie van het leven van de soldaten in Afghanistan, het is een getrouwe weergave van vertrekken en kantoren met soldatenmannequins op een schaal van 1:1.

Er is een grote collage van foto's die de Tsjechische inzet in Afghanistan vanuit verschillende gezichtspunten en in verschillende situaties vastlegt. Dit deel, evenals de hele sectie gewijd aan het leger van de Tsjechische Republiek, wordt afgesloten door een militaire kapel, als gedenkteken voor de gevallen soldaten van onze buitenlandse operaties.

Het museum is voor jong en oud een aanrader. Het is zo groot, dat je overal de ruimte hebt om te lopen en te kijken. De visuele presentatie van artefacten is dankzij de meest geavanceerde verlichtingstechnologie een lust voor het oog. Je hebt echt het idee dat je onderdeel uitmaakt van de geschiedenis van Bohemen en Tsjechië. Trek minimaal een uur uit voor deze ervaring. 

De specialiteit is ‘objecten met een verhaal’, waarbij je na het scannen van de QR-code met moderne technologieën uitgebreide informatie over het onderwerp kan zien en lezen.

Het Žižkov Legermuseum behoort tot de modernste en meest geavanceerde museuminstellingen in zijn soort in Europa en biedt je uitgebreide kennis, informatie en een emotionele ervaring. Het museum omvat ook het unieke Café Kupka op de bovenste verdieping van een van de gebouwen; vanuit het café en het buitenterras is er uitzicht op een groot deel van het historische centrum van Praag en de Praagse Burcht.

Het museum is GRATIS te bezoeken

 

Openingstijden:

Maandag: gesloten

Dinsdag tot en met zondag: 10.00 - 18.00 uur

 

Als je toch in de buurt bent:

De Vitkov heuvel

 

Verliefd op Praag

Rating: 0 sterren
0 stemmen