Een dag in Praag kun je op talloze manieren beleven. In dit blog neem ik je mee naar een willekeurige dag uit mijn trip van augustus 2024. Voor mij is het een mooi moment om herinneringen vast te leggen, voor jou hopelijk een inspiratiebron vol handige tips. Veel van de bezienswaardigheden die ik beschrijf, kun je via de links terugvinden in uitgebreide informatieve artikelen op de website.
Het is half zeven op donderdag 15 augustus 2024. Zonder wekker word ik uitgerust wakker. "Optie A: nog even omdraaien of optie...?" Mijn blaas onderbreekt mijn gedachte met een dringende "B, B, B!"
Voor mij is het moeilijkste moment van opstaan altijd dat ene, kleine ogenblik vlak ervoor. Een zacht stemmetje in mijn hoofd probeert me te verleiden: "Blijven liggen, doorslapen – wat een heerlijke manier om de ochtend door te brengen." Maar zodra ik dat stemmetje kan negeren, sta ik in één beweging naast mijn bed, klaar om de dag te beginnen.
Vandaag hoef ik die innerlijke strijd niet eens echt aan te gaan. Mijn blaas laat er geen twijfel over bestaan – doorslapen is geen optie.
Terwijl de koffie pruttelt, stap ik onder de douche en laat mijn gedachten alvast afdwalen naar de dag die voor me ligt. Mijn agenda staat bomvol, want met een vijfdaagse Prague CoolPass wil ik elke minuut benutten. Zo’n intensieve planning vraagt om wat structuur, maar dat vind ik juist leuk.
Over die CoolPass kan ik trouwens niet genoeg zeggen: het is echt een aanrader als je het maximale uit je bezoek wilt halen. Toegang tot zoveel bezienswaardigheden zonder gedoe – wat wil je nog meer? Het voelt alsof je een soort VIP-kaart hebt voor de stad, ideaal voor nieuwsgierige ontdekkers zoals ik.
Ontbijten, treuzelen en pleite
Mijn ochtendritueel verloopt in Praag, zoals altijd, heerlijk traag. Waar ik thuis gemiddeld drie kwartier nodig om op te starten, komt daar in Praag een half uurtje bij. Het mañana-gevoel is sterk aanwezig!
Terwijl twee eitjes zachtjes koken in de pan, geniet ik van mijn eerste kop koffie. Ik snijd een sappige appel in stukjes en spoel wat druiven af om mijn bakje kwark met havermout compleet te maken. Zo begin ik de dag tenminste gezond, want wie weet waar ik vandaag beland om te eten.
Rond kwart voor acht stap ik mijn ruime appartement in Krasova (in de wijk Zizkov) uit. Ik kijk even omhoog om te zien wat het weer doet. Gisteravond heeft het flink geregend, en met regen fotograferen is niet mijn favoriete bezigheid. Het is bewolkt, maar de lucht ziet er niet dreigend uit.
De Praagse Burcht
Ik daal de steile straat af naar de tramhalte Viktoria Žižkov. Voor de twee weken dat ik in Praag ben, heb ik een maandkaart voor het openbaar vervoer aangeschaft via de PID Litacka-app. Vroeg in de ochtend maak ik daar graag gebruik van. Tram 15 arriveert na enkele minuten en na zeventien minuutjes stap ik uit bij de halte Malostranska, tevens het begin van de Gouden Mijl. Ik loop naar de voet van de Oude Kasteeltrappen (Stare zamecke schody), beklim de meer dan tweehonderd treden en arriveer bij de Praagse Burcht.
Haar schoonheid komt het beste tot z'n recht in de vroege ochtend en de late middag en avond, wanneer de toeristen deze wonderschone plek mijden.

Schitterend mozaïek bij de Praagse Burcht
Ondanks mijn Prague CoolPass mag ik in de rij voor de nog gesloten ticketshop voor een (gratis) toegangsbewijs. Ik ben de eerste en de rij achter mij wordt snel langer en langer. Groepen dienen zich aan en ik wil graag om negen uur de indrukwekkende Sint Vituskathedraal als eerste binnenstappen. Ik hou ervan om foto's te maken zonder toeristen erop, tenzij ze een bijzondere aanvulling zijn, zoals de foto hierboven.
Bij binnenkomst in de Sint-Vituskathedraal valt meteen op dat een deel in de steigers staat. Het doet misschien wat af aan de charme van dit 14e-eeuwse meesterwerk, maar de plek blijft adembenemend. Mijn ogen worden meteen getrokken naar het schitterende glas-in-loodraam van Alfons Mucha – mijn favoriete Tsjechische kunstenaar. Dit kleurrijke kunstwerk is zonder twijfel het pronkstuk van de kerk. Ook het graf van Jan van Nepomuk blijft me fascineren met zijn verfijnde details.
Met wat geduld lukt het me om een paar foto’s te maken zonder mensen in beeld, precies zoals ik ze het liefst heb. Na een rustige ronde door de kathedraal merk ik bij het naar buiten gaan dat de drukte flink toeneemt. Tijd om te vertrekken, voordat de magie van de ochtend verloren gaat.
Na mijn bezoek aan de kathedraal ga ik richting het Gouden Straatje en de Sint Jorisbasiliek. Het Oud Koninklijk Paleis bewaar ik voor later.

Stare Zamecky Schody

De Sint Vituskathedraal

Het Gouden Straatje

De Sint Jorisbasiliek
De toren van de Sint Vituskathedraal
Tijdens mijn vorige Praag-trips heb ik de toren van de Sint Vituskathedraal nooit bezocht. Met Tsjechische stiptheid gaan om tien uur de deuren open. Met mijn Coolpass regel ik korting voor mijn toegang.
De beklimming van de meer dan tweehonderd steile treden zie ik als een leuke ochtend workout. Niet iedereen lijkt deze uitdaging zonder pauzes aan te kunnen, en enkele bezoekers worstelen met hun ademhaling wanneer ik ze passeer. Voor sommige corpulente - Amerikaanse - klimmers voelt het als een enkele reis naar de hemel, terwijl ze de slanke dame uit hun gezelschap vervloeken, die hen tot dit avontuur heeft aangezet.
Ik wil de inmiddels luidruchtig tierende Amerikanen bijna mijn visitekaartje van Personal Trainer overhandigen, maar ik besef dat dat mijn agenda veel te vol zou maken... Ik wil simpelweg genieten van mijn Praag.
Boven wordt die inspanning ruimschoots beloond. Het uitzicht is adembenemend. Vanaf de toren overzie je bijna de hele lage skyline van Praag, met een schitterend vogelperspectief op de Praagse Burcht. Het is een moment van pure magie dat je doet vergeten hoe zwaar de klim was. Kippenvel gegarandeerd.

Wat een uitzicht vanuit de toren
Paleis Lobkowicz
Na mijn genietmoment boven zie ik bij het Oude Koninklijke Paleis een rij van meer dan vijftig meter. Hoe dan? Hier is het meestal niet zo druk.
In de rij staan zie ik als een vorm van “toeristische armoede,” dus ik besluit het Paleis vandaag links te laten liggen. In plaats daarvan wandel ik door naar Paleis Lobkowicz, dat ook is inbegrepen bij de Prague CoolPass. Handig, want ik heb van een eerder bezoek aan het restaurant daar nog een muntje voor het toilet over. Gratis plassen – altijd een pluspunt. In Praag zijn openbare toiletten schaars, en betalen voor zoiets basaals voelt niet helemaal goed. Als ik elke dag zou betalen, kost dat me zo vijf euro per dag, wat op een verblijf van twee weken oploopt tot zestig euro. Lekker belangrijk? Misschien. En ja, ik hoor je denken: “wat een zeikerd,” haha.
Het paleis zelf is een museum met voornamelijk portretten van 16e- en 17e-eeuwse edelen, waarvan de meesten onbekend zijn. Het voelt een beetje als een narcistische voorloper van Facebook, een ouderwets smoelenboek. Na een paar van die statige koppies heb ik het wel gezien. Zelfs enkele indrukwekkende ruimtes kunnen mijn lichte teleurstelling niet wegnemen. Na vijftien minuten sta ik alweer buiten.
Ik vervolg mijn weg naar de zuidelijke tuinen van de Praagse Burcht, die in volle bloei staan. Deze tuinen zijn gratis toegankelijk en absoluut een aanrader, al is het maar voor het prachtige uitzicht over de stad. Je vindt ze via een onopvallende ingang tegenover de Sint-Vituskathedraal – een trap af en je bent er. Of neem de oostelijke ingang van de Praagse Burcht (Jiřská).
Hoe je er ook komt, het is het meer dan waard.

De Zuidelijke tuinen van de Praagse Burcht
Lunchen in U Zavěšenýho Kafe
In Praag raakt mijn besef van tijd vaak in de war. Rond half twaalf krijg ik zin in mijn eerste biertje van de dag. Volgens de tijd op de foto hieronder heb ik om 11.24 uur mijn biertje genuttigd voor de lunch in U Zavěšenýho Kafe, een uitstekend restaurant met een prachtig rooftop-terras. Wat ik gegeten heb, is me volledig ontschoten, maar mijn eerdere ervaringen hier waren altijd goed.
Tot mijn verrassing zie ik in het halletje bij de ingang een poster die me meteen terugbrengt naar mijn middelbare schooltijd in het hart van Haarlem. Rond 1986, herinner ik me, was er een korte expositie van het Spaarnestad Fotoarchief in de Vishal op de Grote Markt van mijn geboortestad. Toen zat ik in de tweede...time flies.
Zo maak ik opnieuw de connectie met Praag. Het komt niet vaak voor dat ik oog in oog sta met een stukje Nederlandse geschiedenis in deze stad.

U Zavěšenýho Kafe met de poster die in Haarlem hing.
Loreta
Na de lunch wandel ik naar de prachtige Loreta-kerk en het bijbehorende klooster, een pareltje van barokke architectuur. Als je in Praag bent, zijn er drie kerken die je absoluut moet bezoeken, en dit is er zeker één van. De andere twee zijn de imposante Sint-Vituskathedraal en de sfeervolle Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Vyšehrad, de andere burcht.
De Loreta, gebouwd in de 17e eeuw, is beroemd om haar klokkenspel, dat elk uur een melodie speelt. Binnen vind je rijkversierde interieurs, waaronder de indrukwekkende schatkamer met de Prague Sun, een monstrans versierd met meer dan 6.000 diamanten. Het klooster zelf biedt een serene sfeer en prachtige binnenplaatsen die uitnodigen tot reflectie. Een bezoek aan deze plek is een duik in Praagse spiritualiteit en geschiedenis.

Loreta kerk

Loreta klooster

Loreta kerk van binnen
Het is nu de tweede keer dat ik hier te midden van de rust sta en mijn hart maakt weer een sprongetje. Het is ongrijpbaar mooi. De kerk, de galerij, de blauwe lucht als contrast tegen de witte muren...
Je moet het ziet om te voelen, wat ik voel.
Cowboys en Indianen
Het liefst was ik langer gebleven, maar mijn programma roept. Via Loretánská, Hradčanské náměstí, Ke Hradu en Nerudova bereik ik Malostranské náměstí, een plein dat opnieuw een juweel blijkt te zijn. Hier, omringd door de majestueuze Sint-Nicolaaskerk en historische gebouwen, lijkt de geschiedenis haast tastbaar.
Het is er druk, en net voordat ik Mostecká – de laatste straat voor de Karelsbrug – inloop, hoor ik een ongewoon geluid. Klappen? Getrappel? Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Door de mensenmassa heen zie ik blauwe hemden te paard verschijnen. Wat is dit nu? Carnaval in Praag?

Blauwhemden op Malostranske namesti
De menigte kijkt verbaasd wanneer meer dan dertig cowboys en enkele Indianen te paard het plein op rijden. Ze stoppen voor de restaurants, waar ze worden onthaald met bier en hapjes. Het is een onverwacht tafereel dat zowel verbijstering als amusement oproept.
Zonder de foto's zou niemand me geloven. Sterker nog, zonder die foto's had ik het zelf nauwelijks geloofd. Praag weet me telkens weer te verrassen!

Indianen aan het bier

De Sint Nicolaaskerk op Malostranske namesti en de cowboys
Niemand in de menigte heeft enig idee wat deze parade betekent, laat staan wat Tsjechische locals verkleed als Amerikaanse soldaten en Indianen hier doen. Heeft te maken met de Burgeroorlog van 1861-1865, gezien de outfits van de soldaten? Maar wat hebben de Indianen daarmee te maken?
Een van de verklede dames vraag ik wat het idee is van deze verkleedpartij. Ze roept iets in onverstaanbaar Engels over een memorial van een generaal. Via mijn Amerikaanse Praagse vriend begrijp ik later dat het te maken had met generaal Custer, het bekendst van zijn nederlaag en dood in de Slag bij de Little Bighorn in 1876, waar hij met zijn leger verpletterd werd door een coalitie van indiaanse stammen onder leiding van Sitting Bull en Crazy Horse. Maar dat gebeurde niet in augustus, maar in juni, dus waarom ze vandaag zich hebben uitgedost blijft me een raadsel.
Een mooi schouwspel was het, bierdrinkende Indianen en broodje hotdog etende soldaten.
House at the black Madonna - Kubisme Museum
Verliefd op Praag zijn betekent niet dat alles in Praag even mooi, leuk en interessant is. Dat blijkt als ik na een half uur wandelen arriveer bij het Kubistische Museum in het huis van de Zwarte Madonna. Neem mijn ervaring met een korreltje recalcitrant zout.
Bij binnenkomst in het Kubistische Museum in Praag had ik verwacht omringd te worden door kunstwerken van grootse schoonheid. In plaats daarvan leek het meer op een verouderde IKEA-showroom uit de jaren '70.
Kubisme heeft niet lang bestaan, door de tussenkomst van de Eerste Wereldoorlog, en daar mag de mensheid dankbaar voor zijn. De kubistische stoelen met hoekige en zigzagmotieven nodigen uit tot rugklachten in plaats van tot ontspanning. De tafels en bureaus kunnen alleen maar bedoeld zijn om naar te kijken, want erg praktisch zijn ze niet. En aangezien ze ook niet mooi zijn, ontgaat mij ieder nut.
Terwijl ik het museum na acht minuten teleurgesteld verlaat, kan ik alleen maar denken: volgende keer naar de Ikea voor meer spektakel.

Ikea 1970
Soms is rond beter:
Het enige leuke is om in het kubistische huis een foto te maken van het trappengat, want dan zie je een....

Lijkt op?
Dit was niet eens het kortste museumbezoek van deze week, want dat was voorbestemd voor Werichova villa.
Het Legermuseum
Het contrast kan bijna niet groter zijn. Van een kansloos museum naar een van de mooiste exposities in het Legermuseum. Op slechts een half uur lopen van het Oude Stadsplein ligt dit gratis museum aan de voet van de Vítkov-heuvel. Gratis toegang betekent soms teleurstelling, maar hier is het een waar feest voor mijn zintuigen.
Voordat ik naar het Nationaal Monument ga, stap ik het imposante gebouw binnen en begin mijn reis door de tijd, van de Dertigjarige Oorlog tot de Tweede Wereldoorlog en het huidige Tsjechië. De uitgebreide collecties wapens en militaire artefacten zijn indrukwekkend en maken het een meeslepende ervaring.

Het legermuseum valt niet te beschrijven, dat moet je zien
Het Nationaal Monument
Met het Legermuseum nog vers in mijn gedachten en een glimlach op mijn gezicht, begin ik aan de klim van de korte maar pittige Vítkov-heuvel. De helling haalt moeiteloos 25% en onder de warme zon op mijn rug vertraag ik bewust mijn pas. Geen haast, want de tijd is aan mijn kant.
Eenmaal boven word ik begroet door een imposant bouwwerk dat weinig charme uitstraalt, en ik snap meteen waarom het geen drommen bezoekers trekt. Toch zijn er details die de moeite waard zijn. De deuren van het monument met afbeeldingen van belangrijke historische gebeurtenissen en natuurlijk Jan Žižka, het indrukwekkende standbeeld van Bohumil Kafka. Dit beeld is niet zomaar een standbeeld; het is het grootste monument van Praag. Trots en onverzettelijk zit Jan op zijn paard, een ooglapje verbergt zijn ene oog terwijl het andere vastberaden de horizon aftast.
Standbeelden intrigeren me. Ze vertellen een verhaal dat verder gaat dan verf op canvas of de strakke lijnen van een designstoel. Ze dragen de echo’s van het verleden, verankerd in steen of brons. Hun imposante gestalte maakt me nietig en herinnert me aan de grootheid van wat zij vertegenwoordigen.
Ik kom niet voor Jan Žižka, maar voor het indrukwekkende gebouw achter hem. Na wat rondzwerven vind ik eindelijk de juiste ingang, en dankzij mijn CoolPass mag ik "gratis" naar binnen. Hier bevond zich het mausoleum van Gottwald, de eerste communistische president van Tsjechië. Het gebouw stamt uit de jaren '30, nog voordat het communisme zijn intrede deed, maar van binnen heeft het een soortgelijke steriele en sobere uitstraling.
Ik zoek naar de trappen die me naar het uitzichtpunt leiden en dwaal door verlaten, mega grote vergaderzalen, waardoor ik me steeds kleiner voel. Wanneer ik de route naar het dak van het monument vind, kan ik vanuit een nieuwe hoek Praag bewonderen en heb ik uitzicht op de nu klein lijkende, ooit zo imposante Jan Žižka.

Het uitzicht vanaf het betonnen gedricht, het Nationaal Monument
Na een dag vol nieuwe herinneringen, ga ik terug richting mijn appartement. Op de hoek voor het laatste steile stuk omhoog zit "mijn" Lidl en ik doe nog wat boodschappen voor mijn avondeten. Ik heb besloten om 's avonds lekker te chillen in mijn appartement, een maaltijdsalade te maken en wat TV te kijken. Morgen weer een lange dag.
Verliefd op Praag
Reactie plaatsen
Reacties