Vyšehrad of Hoge Burcht is een bezienswaardigheid in Praag, die de gemiddelde toerist onterecht overslaat. Je waant je op deze magische plek in de Middeleeuwen en de serene rust is overweldigend. De mensen die er wel komen, zijn hier bewust naartoe gegaan. En dat voel je, als je bovenop de rots staat.
Op nog geen drie kilometer van de Astronomische Klok ligt Vyšehrad, een schitterend complex met een rijke geschiedenis.
Korte geschiedenis van Vyšehrad
Het eerste betrouwbare bewijs van het bestaan van het fort Vyšehrad is uit het midden van de tiende eeuw, toen hier de denarii van prins Boleslav II werden geslagen.
Sindsdien is Vyšehrad verschillende keren van functie en vorm veranderd. Het was een koninklijk kasteel, voor korte tijd zelfs een koninklijke residentie. Het werd een stad en later een barokke vesting, waarvan het uiterlijk tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Aan het einde van de negentiende eeuw kreeg het de rol van nationaal symbool en begraafplaats van Tsjechische grootheden. Tegenwoordig is het een populaire plek om te wandelen en biedt het adembenemende uitzichten over de stad en vele belangrijke monumenten. Vyšehrad heeft vele gezichten, kom ze ontmoeten!
In deze blog neem ik je mee langs een aantal van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden.
Vysehrad, gezien vanaf de Moldau
Rotunda van Sint Martinus
De rotunda van Sint Martinus is gebouwd in de tweede helft van de elfde eeuw. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd het gebruikt als opslagplaats voor buskruit. In 1719 werd de oude romaanse ingang vervangen door een barok portaal en werd er nieuwe bestrating aangebracht.
In 1757 is het gebouw gebombardeerd en de kanonskogel, ingebed in de gevel rechts van het raam, herinnert nog aan deze Pruisische rampspoed. De rotunda wordt nu gebruikt voor religieuze doeleinden door het kerkelijk kapittel van Vyšehrad.
Rotunda van Sint Martinus
Petrus en Paulusbasiliek
Deze kerk, die zijn oorsprong kent in de tiende eeuw, is in 1370 vrijwel volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd. In de eeuwen daarna zijn er meer onderdelen aan toegevoegd, zoals de twee torens tijdens de verbouwing van 1885-1887.
Petrus en Paulusbasiliek
Ingang van de kerk
Leopoldpoort (Leopoldova brána)
Er zijn drie poorten (Cihelná Brána, Leopoldova brána en de Táborská Brána) om Vysehrad binnen te komen. De Leopoldpoort wordt als de mooiste beschouwd, maar is wel de meest nutteloze vanuit strategisch oogpunt. Deze poort had namelijk geen militair doel.
Hoewel het door de Italianen is gebouwd (architect Carlo Lurago), wordt het Frans genoemd. Zoals gebruikelijk was voor soortgelijke gebouwen, is de poort vernoemd naar de toen heersende keizer Leopold I. Maar toen Vyšehrad een eeuw later door de Fransen werd bezet, maakten ze verschillende vestingwerken en versierden ze de poort enigszins. Waarschijnlijk wordt de poort daarom sindsdien ook Frans genoemd.
De poort is rond 1670 voltooid, de ceremoniële ingebruikname van de poort vond echter pas plaats in 1841 samen met de nieuwe Tábor-weg.
Leopoldpoort
Vyšehrad begraafplaats
De nationale Vyšehrad-begraafplaats biedt sinds de tweede helft van de 19e eeuw (1869) een laatste rustplaats voor meer dan zeshonderd belangrijke persoonlijkheden. Hier liggen dichters en schrijvers, acteurs, beeldhouwers, schilders, architecten, atleten, wetenschappers en vele andere beroemde vrouwen en mannen.
Enkele namen:
- Componisten: Antonín Dvořák, Bedřich Smetana
- Schilders: Mikolas Ales (Beroemde gevels in Praag, deel 1: U Rotta) en Alfons Mucha
- Schrijvers: Bozena Nemcova, Jan Neruda
Het zijn stuk voor stuk mooie graven. Veel grafstenen en sculpturen zijn gemaakt door de beroemdste Tsjechische architecten en beeldhouwers. Op de gravure bij de ingang kun je zien wie er waar begraven ligt. Een saillant detail is dat overledenen van bepaalde beroepen dichtbij elkaar werden begraven.
Slavin
Een opvallende verschijning is de Slavin graftombe. Slavin werd gebouwd in de jaren 1889-1893 aan de oostkant van de Vyšehrad-begraafplaats. Dichter Julius Zeyer was de eerste persoon die in 1901, acht jaar na voltooiing, in het graf werd begraven. De laatste persoon die in Slavín werd begraven was dirigent Rafael Kubelík in 2006. Het graf bevat 44 grafgraven, meestal met doodskisten, hoewel er ook enkele urnen zijn opgeslagen. In totaal liggen er 51 persoonlijkheden in de Slavin-tombe.
Schitterende gewelven en dito graven
Slavin graftombe
De begraafplaats met uitzicht op de kerk
Plaquette met alle overleden personen
Kazematten
Via een lezer van Verliefd op Praag, ben ik gewezen op de kazematten die in Vysehrad te vinden zijn. En nee, dat heeft met kaas niks te maken.
"Een kazemat is een tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimte voor de opstelling van een vuurwapen, aanvankelijk deel uitmakend van een vesting."
Gorlice Hall maakt deel uit van de rondleiding door de kazematten en er zijn zes originele beelden uit de Karelsbrug:
- Sculptuur van St. Bernard met de Madonna door MV Jack (1709)
- sculptuur van St. Augustinus en St. Nicolaas van Tolentijn door JB Kohl (1708)
- Standbeeld van St. Adalbert door FM Brokoff (1709)
- Standbeeld van St. Anna door MV Jackla (1707)
- Sculptuur van St. Ludmila met kleine Wenceslas door MB Braun (1720 - 1724)
De standbeelden die nu op de Karelsbrug staan, zijn allemaal replica. Andere originele beelden staan in het Lapidarium (Lapidárium Národního muzea)
Nog veel meer......
Je kunt er gerust een hele ochtend of middag voor uittrekken om hier te zijn, te wandelen en/of te picknicken. Je zult merken dat dit deel van Praag heel anders voelt dan de drukte van het centrum. Geniet ervan, laat de mystieke, romantische en mysterieuze vibraties over je heen komen...........
Tip: ga hier alleen naartoe of met je partner en probeer zo stil mogelijk te zijn. Zie het als een actieve wandelmeditatie...je voelt dan meer.
Bronnen:
https://www.praha-vysehrad.cz/O-Vysehradu
Wikipedia
Lees ook:
Mooiste uitzichten: Vysehrad heeft verschillende uitkijkpunten
Verliefd op Praag
Reactie plaatsen
Reacties
Bedankt voor deze tip, we hebben hier heerlijk genoten. Zeker een aanrader!