De Legioenbrug en Strelecky Ostrov

De Legioenbrug, Most Legii in het Tsjechisch, is na de Karelsbrug een van de mooiste bruggen van Praag. De stenen brug uit 1901 verbindt Nove Mesto met Mala Strana. De brug is in het midden door een stenen trap verbonden met het eiland eronder, Strelecky Ostrov, waar in de veertiende eeuw de schutters van Karel IV mochten oefenen met schieten. Een verborgen pareltje midden in het centrum.

Als toerist kom je ongetwijfeld terecht op de iconische, maar drukke Karelsbrug in Praag. Maar wie de stad echt wil leren kennen, ontdekt dat er ook rustigere en minstens zo mooie manieren zijn om de Moldau over te steken. Een goed voorbeeld hiervan is de Legioenbrug, iets ten zuiden van de Karelsbrug. Deze fraaie brug valt meteen op door de vier historische tolhuisjes aan beide uiteinden, die tot 25 januari 1925 in gebruik waren. Tegenwoordig kun je zonder tol genieten van een ontspannen wandeling over de brug.

Het is niet alleen de brug zelf, maar de sublieme omgeving waarin het zich bevindt. 

Vanaf de Most Legii heb je een prachtig uitzicht op zowel de Praagse Burcht als het Nationaal Theater, wat het een populaire plek maakt voor zowel toeristen als locals. De brug biedt een panoramisch uitzicht op enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Praag, waardoor het een favoriete plek is voor fotografen en liefhebbers van stadslandschappen. Bij zonsondergang is de brug een bijzonder romantische plek, waar de lichten van de stad reflecteren op het water van de Moldau.

De Legioenbrug in de herfst

Hoe oud is de brug?

De brug verving de oorspronkelijke kettingbrug (in gebruik van 1841 tot 1898), die onvoldoende draagvermogen had en waarop tramsporen niet mogelijk waren. .

De Legioenbrug is gebouwd tussen 1898 en 1901 en werd in 1904 officieel geopend door keizer Franz Josef I.

De Kettingbrug - Keizer Frans I Brug

De kenmerken van de Legioenbrug

De stenen brug is 343 meter lang en 16 meter breed en er rijden trams, auto's en ander verkeer. Voetgangers hebben aan beide kanten een breed trottoir. Over de gehele lengte van de brug staan ​​aan beide zijden gietijzeren lantaarnpalen, die in het onderste gedeelte zijn versierd met reliëfs van ambachten en plantenornamenten. Op hun toppen is een vergulde leeuw in een cirkelvormige hoepel aangebracht.

Versiering van een lantaarnpaal en uitzicht op de Praagse Burcht

De Legioenbrug is vernoemd naar het Tsjechisch Legioen.

Het was een legioen  van Tsjechische en Slowaakse soldaten, in Russische dienst, die tijdens de Russische Burgeroorlog (1917-1922) dwars door Rusland trokken om aan de oorlog en revolutie te ontsnappen en terug te keren naar de nieuwe staat Tsjecho-Slowakije (vanaf 1918).

De vier tolhuisjes zijn versierd met barokke koepels, bronzen mascarons (maskerkop) en stadsborden.

De bovenkant van de symmetrische trap naar Strelecky Ostrov (het Schutterseiland) wordt bepaald door vier bronzen vazen ​​met plantenmotief.

Bronzen vaas Legioenbrug

Bronzen vaas

De trappen naar en van Strelecky ostrov

Tolhuisje

Tolhuisje

Mascaron

Mascaron op een tolhuisje

Tips voor fotografen

Wanneer het heeft geregend, blijven de plassen op en rond de Legioenbrug wat langer liggen dan elders. Ga op zoek naar een van die plassen voor een reflectiefoto.

Een tram in een plas doet het altijd goed

Twee van de tolhuisjes

Uitzicht vanaf de Legioenbrug op de Petrinheuvel

Strelecky Ostrov - Schutterseiland

De Legioenbrug staat met enkele pijlers op het Schutterseiland.  

Wat vroeger een eiland was voor de schutters van Karel IV is nu een recreatie-eiland, met een speeltuintje voor kinderen, enkele koffietentjes met terras en het is een gezellig parkje om even tot rust te komen in de drukte van Praag. 's Zomers vinden hier openbare festivals en concerten plaats.

Zomerse terrasjes

Nutria

Loop op het eiland naar het noordelijke puntje voor een van de mooiste uitzichten op de Karelsbrug. Hoogst waarschijnlijk kom je onderweg je bijzondere wezens tegen: de nutria, aka de beverrat. Deze ogenschijnlijk lieve en onschuldige diertjes zijn een plaag voor Praag, omdat ze weinig van hun natuurlijke vijanden tegenkomen in Praag (o.a. hermelijn, snoek en uil) en gemakkelijk voortplanten. Gelieve niet te voeren. Ze zijn niet schuw, nogal bijdehand en ze kunnen bijten.

Wees gewaarschuwd.

Uitzicht vanaf het noordelijke puntje van Strelecky Ostrov

Een nutria als fotomodel

Vanaf het Nationaal Theater loop je over de Legioenbrug richting de Petrin heuvel. Wanneer je rechtdoor loopt kom je eerst bij het Monument voor de slachtoffers van het Communisme en als je dan rechts door het parkje gaat kom je bij het Kabelbaantje

Verliefd op Praag

Rating: 0 sterren
0 stemmen