Op het schitterende Jan Palach plein, waar je je buiten alleen al lang kunt vermaken met het uitzicht, vind je het Rudolfinum. Dit concertgebouw is in neo-renaissancestijl gebouwd en in 1885 geopend door de toenmalige kroonprins van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije Rudolf van Oostenrijk. Hij was de zoon van Keizerin Sissi, die bij de oudere generatie zeker wel bekend is.
De Praagse Burcht heb je hier op bescheiden afstand in het vizier en deze heeft enige aantrekkingskracht. Maar bewaar die gretigheid nog even en stap het concertgebouw binnen. Het is mij nog niet gelukt om hier een concert bij te wonen, maar gezien het decor is dit een aanrader. En als het even kan, ga dan het dak op, want dan bezie je Praag door een heel andere bril. Voorproefje is de virtuele tour (zie onderaan de blog)
Het Rudolfinum
Het gebouw beschikt over diverse concertzalen, waaronder de grote Dvorak-zaal met 1148 plaatsen en de kleinere Suk-zaal (192 plaatsen). Tevens vind je er kleinere ruimtes, die in nog steeds in de stijl van toen bewaard zijn gebleven.
Mocht het reizen weer toegestaan en musea en exposities weer open zijn, kijk dan of er dan een leuke expositie is bij de Galerij van het Rudolfinum. www.galerierudolfinum.cz/en/
Dvorak zaal
Suk-zaal
Ceremonie zaal
Boek: Mendelssohn op het dak (Na střeše je Mendelssohn, 1960) - Jirí Weil
"Praag 1941.
Julius Schlesinger heeft van de woedende Reichsprotektor Heydrich persoonlijk het bevel gekregen om het standbeeld van Mendelssohn uit de galerij van componisten op het dak van het concertgebouw te verwijderen. Maar de SS-officier heeft hoogtevrees en geen idee welk standbeeld dat van Mendelssohn is. Dus geeft hij twee Tsjechische werklieden opdracht om het beeld met de grootste neus omver te trekken. Maar de mannen leggen het touw om de nek van Richard Wagner, de favoriete componist van Hitler!
Schlesinger probeert zijn fout goed te maken met de hulp van een geleerde Jood. Maar eenmaal op het dak meldt Dr. Rabinovich dat hij geen verstand heeft van standbeelden, die volgens de Joodse traditie niet mogen worden gemaakt. En dat Felix Mendelssohn bij zijn geboorte gedoopt is en door hem dus niet als Jood wordt beschouwd. Maar Heydrich wil onmiddellijk resultaat zien.
Jirí Weil toont in zijn komische en droevige meesterwerk terloops de levenswandel van een aantal inwoners van de stad aan de Moldau. Het zijn indrukwekkende portretten van mensen die door onbegrijpelijk bestuur en extreem geweld uit hun dagelijkse routines worden opgeschrikt.
Mendelssohn op het dak, schreef de New York Times onlangs, `behoort tot het beste wat over deze periode ooit is geschreven. Vijftig jaar voor HhhH van Laurent Binet beschrijft Mendelssohn op het dak op een volstrekt originele en indrukwekkende wijze de Duitse bezetting van Praag waarvan Jirí Weil persoonlijk getuige was."
Grappig detail is dat het standbeeld van Wagner feitelijk nooit op het gebouw heeft gestaan.
Voor liefhebbers van dit boek, laat hieronder een reactie achter, dan mail ik je gratis het e-book.
Voor een virtuele tour in het Rudolfinum, klik hier. De beelden die je ziet zijn verblindend mooi, dus pas op!
Voor een echte live-tour kun je terecht op de website van het Rudolfinum. www.rudolfinum.cz/en/tours/
Uitzicht vanaf het dak van het Rudolfinum
Verliefd op Praag
Reactie plaatsen
Reacties