Národni muzeum deel 2 Wat een verschil

Gepubliceerd op 23 juli 2021 om 17:08

In deel 1 over het Nationaal Museum passeerde het historische gebouw de revue. In deze blog bespreek ik de tunnel en het "nieuwe" gedeelte. Een groter contrast in bouwstijlen bestaat bijna niet.

Narodni Muzeum

Het nieuwe gebouw op Vinohradská

De koepel, een must see

Voordat ik dat doe, wil ik je meegeven, dat je echt naar de koepel moet gaan van het oude gebouw. Dat is recentelijk opengesteld voor publiek.

Je komt daar met de lift en wordt steeds opgevangen door een medewerker. Via enkele doorgangen kom je boven het plafond van de grote zaal terecht en zie je hoe het glazen plafond gedragen wordt. Prachtig systeem. Nog een trapje op en uiteindelijk kom je in een ruimte dat aan vier kanten uitzicht geeft over Praag. 

Het was zo rustig dat de super vriendelijke suppoost de camera van iedereen "afpakte" om mooie vakantiekiekjes te schieten. Hij genoot er zichtbaar van en gaf zelfs compositie-advies. "Als u daar gaat staan, dan kom het licht beter uit" of "Als jullie gaan zitten dan is je achtergrond net even wat mooier." 

Zelfs met mijn gebrekkige Tsjechisch kon ik dat opmaken uit zijn aanwijzingen en handgebaren.

Boven het glazen plafond, foto VOP

Mooie koepelzaal met dito uitzicht

Suppoost maakt foto's

Naar welke van de vier windstrekken je hier ook kijkt, je blik reikt kilometers ver. Het Wenceslas plein, de Praagse Burcht, de TV-toren in Zizkov en bijna alle andere bezienswaardigheden kun je zien liggen.

Mocht je niet van musea houden, dan is alleen hiervoor het kaartje de toegang al waard.

Uitzicht over het Wenceslas plein en verder, foto VOP

Uitzicht op het "nieuwe" gebouw van het Nationaal Museum, foto VOP

Vanuit de koepel zie de volgende bestemming van deze blog, het nieuwe gebouw, liggen. Dit had van origine niets met het museum te maken en heeft een geheel andere bouwstijl. Twee bouwstijlen eigenlijk, want het bestaat uit twee delen. Het onderste stenen gedeelte stamt uit 1936-1937 en diende als Praagse beurs en later als parlementsgebouw.

In 1968, ten tijde van de Praagse lente, werd er gebouwd aan een uitbouw door middel van een stalen constructie, dat over het bestaande heen werd gebouwd. Dat maakt het geheel tot een bijzonder mix van bouwstijlen. 

In 2000 verklaarde het Ministerie van Cultuur het gebouw van de voormalige Federale Vergadering tot cultureel monument . In 2004 werd het gebouw in een onderzoek van het tijdschrift Architekt gerangschikt onder de tien belangrijkste Tsjechische gebouwen van de afgelopen vijftig jaar.

Bouw van stalen constructie

De stalen constructie in aanleg, 1968, foto van video Mall.tv

Vanaf 1995 deed het dienst als streng bewaakt radiogebouw van Radio Free Europe. Sinds 2009 is het overgedragen door de staat aan het Nationaal Museum.

De tunnel, een aanwinst

In november 2019 werden de twee gebouwen met elkaar verbonden door een nieuw gebouwde ondergrondse tunnel met een unieke multimediatentoonstelling. Met het kaartje voor het museum kun je door de tunnel en de exposities in het nieuwe gedeelte bekijken.

De tunnel met een lengte van ongeveer 50 meter is een experience op zich. Er komt hier geen daglicht. Toch licht de gehele tunnel op door de beeldschermen die aan weerszijden de moderne geschiedenis van Tsjechië laten zien. Van demonstraties en vieringen op het Wenceslas plein tot beelden van de Praagse lente en de inval van de Russen. Aangevuld met spannende en soms dreigende muziek, maakte het op mij veel indruk.

Zonde om de video die ik er van heb gemaakt hier op de site te zetten. Je moet zelf maar gaan kijken.

De tunnel van het oude naar het nieuwe gebouw.

Exposities in het nieuwe gedeelte

Aangekomen in het nieuwe gebouw, voelde ik direct een andere vibe. Je komt namelijk uit in een modern cafetaria. Je hebt nu echt het oude ingeruild voor het nieuwe.

Door vriendelijke medewerkers werd ik gewezen op diverse exposities in het nieuwe gebouw. 

Op de derde of vierde verdieping was een expositie over volleybal in Tsjechië door de jaren heen, maar door het kneuterige karakter ervan en het gebrek aan Engelse documentatie, was ik hier na een snelle blik gauw doorheen. 

Beneden een expositie over de slag op de Witte Berg van 1620. De tentoonstelling omvat demonstraties van historische wapens, militaire tactieken en het karakter van de legers.

Vervolgens gaat de tentoonstelling over de arrestatie, berechting en executie van vertegenwoordigers van de opstand. Materialen betreffende enkele uitgevoerde handelingen of de weergave van ondervragingsprotocollen worden ook gepresenteerd. Grote nadruk wordt gelegd op de ontwikkeling van de daaropvolgende ballingschapssituatie na 1620 en 1627 na de hernieuwde landinrichting. 

Er valt veel over de Dertigjarige oorlog te vertellen, maar dat is voor een andere blog.

Expositie White Mountain

Wapens, helmen en verdedigingswerk van de Batlle of White Mountain, foto VOP

Mijn hoop was gevestigd op het gebouw zelf. In de video bij de blog Beelden zeggen meer dan woorden zijn grote (vergader)zalen te zien met uitzicht op de stad. De komende jaren zullen dat nieuwe ruimtes worden voor exposities. 

Helaas waren de verdiepingen en zalen met lint afgezet en dus niet toegankelijk. Af en toe kon ik een afdeling ingluren en zag ik het verschil tussen het waanzinnig mooie interieur van het oude gebouw en dat van het nieuwe gebouw.  Omdat mijn mening niet door iedereen wordt gewaardeerd, laat ik die hier achterwege. Laat ik zeggen, dat het een mooi contrast is.

Oude gebouw versus nieuwe gebouw

Toen ik er in juni 2021 was, kreeg ik het idee dat er in het museum veel werk in uitvoering was. Het oogde rommelig, leeg en nog niet voorbereid op de grote toeristenmassa's. Niet verwonderlijk, want die waren er niet en het kan nog wel even duren, voordat de 8 á 9 miljoen bezoekers die Praag jaarlijks trekt, weer zullen arriveren.

Hoe dan ook, het bezoek aan het Národni Muzeum was zeer geslaagd, zelfs een van de hoogtepunten van mijn twee weken Praag. Voor herhaling vatbaar, dus oktober komt het weer op mijn to do lijst.

Veel plezier en deel gerust jouw ervaring met het museum hieronder door een reactie achter te laten.

 

Lees hier: Národní muzeum deel 1: schitterend van buiten, nog mooier van binnen

Kijk hier: Beelden zeggen meer dan woorden (beelden van het museum zitten in het begin van de video)

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.