De Tempelier zonder hoofd

Gepubliceerd op 14 oktober 2023 om 17:12

Vrijdag de 13e jaagt de mensheid al 700 jaar angst aan. Het bijgeloof komt voort uit de systematische liquidatie en moord op de Tempeliers, waartoe de Franse koning Filips IV op vrijdag 13 oktober 1307 opdracht gaf. De Tempeliers waren een van de machtigste ridderordes van de Middeleeuwen, die over heel Europa hoofdkwartieren hadden. Praag was geen uitzondering, en een van hun hoofdkwartieren was de ter ziele gegane kerk van St. Laurens in de Oude Stad. Volgens de legende verschijnt er vlakbij, met name in de Liliovástraat, elke vrijdag de 13e om middernacht een ridder van de Tempeliers met een afgehakt hoofd in zijn hand, die dappere voorbijgangers oproept om hem te bevrijden.

Er zijn maar weinig ridderorden gehuld in zo'n mist van mysterie als de Tempeliers. Dit komt door hun vrijwel onbeperkte macht en de grote rijkdom die de orde bezat. Hoewel het hun oorspronkelijke missie was om christelijke pelgrims op weg naar Israël te beschermen, groeide hun invloed al snel aanzienlijk en was hun macht vaak groter dan die van welke soevereine staat dan ook.

De tempelier zonder hoofd

Beschermers van pelgrims

Toen Jeruzalem na de Eerste Kruistocht in 1099 werd veroverd, maakten veel christenen een lange pelgrimstocht om de heilige plaats en de bakermat van het christendom met eigen ogen te zien. Pelgrims waren meestal gewone mensen, ongewapend, en de wereld was in die tijd helemaal niet veilig. Daarom ontstond het idee om pelgrims te beschermen, op basis waarvan de orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, of Tempeliers, werd opgericht. De exacte datum is niet helemaal bekend, maar historici zijn het erover eens dat het rond 1120 gebeurde.

Invloedrijk en rijk

De berooide beschermers van weerloze pelgrims groeiden geleidelijk uit tot een zeer goed opgeleid leger dat onder meer in verschillende kruistochten vocht. Deelname aan oorlogen was niet alleen een grote bron van roem, maar natuurlijk ook van geld. En met de hoeveelheid geld komt invloed. Ze bouwden hun hoofdkwartieren niet alleen in heel Europa, maar ook in het Midden-Oosten, waarmee ze levendig handel dreef.

Tempeliers in Praag

De Tempeliers hadden ook een hoofdkwartier in Praag. Tijdens het bewind van koning Wenceslas I (eerste helft dertiende eeuw) verwierven ze de Rotunda van St. Laurens (daar staat nu de kerk van St. Anna) in de oude binnenstad van Praag. Dit is de enige historische plaats in Praag waarvan zeker is dat de Tempeliers hebben geleefd.

Een mysterieuze legende

In het magische doolhof van steegjes van de oude binnenstad van Praag en specifiek in de kronkelende Liliová-straat, zou elke vrijdag de 13e om middernacht een Tempeliersridder met een afgehakt hoofd onder zijn arm te paard rondspoken. 

Er wordt gezegd dat hij als straf werd onthoofd, en omdat hij niet met God verzoend was, moest hij door de straten dwalen en wachten op een bevrijder. Om de tempelier zonder hoofd van zijn vloek te bevrijden, moet je dapper genoeg zijn om zijn paard tegen te houden, het zwaard van de ridder te grijpen en daarmee het hart van de tempelier te doorboren. 

Je kunt hem iedere dag tussen middernacht en één uur 's nachts zien. Kun jij hem bevrijden van zijn vloek?

Andere versie

Er is een andere versie van deze legende. Het afgehakte hoofd dat de ridder draagt, is niet van hem, maar van Baphomet, een god die zogenaamd door de Tempeliers wordt aanbeden. Baphomet zou een bokkenhoofd, een vrouwenlichaam en gespleten hoeven hebben.

Het hoofd van Baphomet moest zo angstaanjagend zijn dat zelfs de door de strijd versleten Tempeliers er bang voor waren. De waarheid is tegenwoordig moeilijk te achterhalen.

Het is waarschijnlijk gewoon weer een van de legendes rond de Orde van de Tempeliers.

Eind 2007 verklaarde het Vaticaan de Tempelridders niet langer 'ketters'. Immers uit een oud document blijkt dat paus Clemens V de Tempelridders al in 1314 heeft vrijgesproken van godslastering, hen de pauselijke absolutie heeft geschonken en hen om vergiffenis heeft gevraagd.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.