Het Gouden Straatje

Het Gouden Straatje ligt binnen de Praagse Burcht en heeft zijn naam te danken aan de 16e-eeuwse alchemisten, die onder het bewind van keizer Rudolf II goud probeerden te maken. Dit is de romantische verklaring van de naam, de echte verklaring is iets minder rooskleurig. Je kunt het Gouden Straatje bezoeken met ticket tijdens de openingstijden van de huisjes en de wapenexpositie. Voor en na openingstijden is het Gouden Straatje gratis te bezoeken.

Het Gouden Straatje is een unieke serie kleine huizen met prachtig gekleurde gevels , die zich binnen de vestingmuur tussen de Witte en de Daliborka torens bevinden. 

Er wordt vastgehouden aan het verhaal dat hier alchemisten zouden hebben gewoond, die in opdracht van keizer Rudolf II probeerden goud te maken. Het blijkt dat de vermoedelijke naam echter voorkomt uit het feit dat het hier vol lag met urine en ontlasting. Er waren slechts twee toiletten voor alle bewoners. Een andere verklaring voor de naam komt door de goudsmeden, die hier hebben gewoond.

De huizen werden bewoond tot de Tweede Wereldoorlog, maar al tijdens de Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek (1918-1938) werd ervoor gezorgd dat het pittoreske karakter van de steeg tijdens de verbouwingen niet werd gewijzigd.

Het Gouden Straatje

Tips voor een rustig Gouden Straatje

Het Gouden Straatje is tussen 6.00 - 9.00 uur en na 17.00 uur gratis te bezoeken. Alle huisjes en de wapenexpositie zijn dan weliswaar gesloten, maar op enkele toeristen na ben je dan de enige op dit idyllische plekje.

Het wordt nog mooier wanneer je hier in het donker bent, want dan is het straatje verlicht.

Je bent meestal alleen in het Gouden Straatje als het donker is

Het ontstaan en de bewoners

In 1597 vroegen de "boogschutters aan de poorten van het kasteel" (wat we nu kasteelwachter noemen) van keizer Rudolf II, toestemming om bogen te bouwen in de noordelijke verdedigingsmuur en er kamers in te maken.

Deze rode schutters, zoals ze werden genoemd naar de kleur van hun uniformen, kregen toestemming en begonnen op eigen kosten nieuwe huizen te bouwen. Zestien bescheiden huisjes met leemvloeren, een hal met open haard en een kamer met een enkel raam werden gebouwd. De uitrusting bestond meestal alleen uit een tafel, stoelen en een bed.

 

Steegje voor de armen

In eerste instantie werden de huisjes alleen bewoont door de schutters. Geleidelijk kwamen de armere medewerkers van het kasteel hierheen: bewakers, klokkenluiders en herbergiers. De eigenaren van de miniatuurwoningen begonnen ook al snel na te denken over hoe ze de huizen konden vergroten.

Ondanks een verbod, werden muren doorgebroken om nieuwe ramen te maken naar de Hertengracht. Ze voegden vestibules toe, maar ook hokken voor konijnen, houtschuren, en uiteindelijk verschenen er nieuwe gebouwen aan de tegenoverliggende romaanse muur en de muur van de burggraaf van het kasteel.

De steeg versmalde hierdoor zo erg dat het op sommige plaatsen smaller was dan een meter. Jan Neruda (Tsjechische schrijver en dichter, 1834-1891) zei dat de steeg minder dan een halve seconde breed was. Pas in 1864 werden alle bijgebouwen verwijderd, evenals de gebouwen aan de andere kant van de steeg, zodat de steeg terugkeerde in de oorspronkelijke staat.

Het Gouden Straatje wordt een inspiratiebron voor kunstenaars en schrijvers

De Gouden Straat heeft zijn plaats in de cultuurgeschiedenis verdiend als een plek die kunstenaars uit verschillende genres inspireerde en aantrok. Zelfs vandaag de dag kunnen we de magische sfeer waarnemen en ons voorstellen welke invloed deze plek had op het werk en denken van deze belangrijke persoonlijkheden.
De bekendheid van Zlatá ulička steeg echter pas in de 19e eeuw, toen schrijvers, dichters, beeldende kunstenaars en andere belangrijke persoonlijkheden naar deze plek begonnen te komen, zoals Franz Kafka op nummer 22.

Op nummer 22 heeft Franz Kafka "gewoond", nu een souvenirshop

Matylda Průšová, de waarzegster van nummer 14

Een bijzonder verhaal komt van huisnummer 14, met een huisbordje waarop een uil staat, een kat eromheen gekruld, en symbolen van waarzeggerij en kaartjes. Hier woonde Madame de Thébes, eigenlijk Matylda Průšová, de weduwe van een apotheker. Ze was een helderziende en waarzegster, bekend om haar voorspelling in 1914 van een "tragische gebeurtenis voor het Oostenrijkse keizerlijke huis". Haar profetie kwam uit op 28 juni 1914, toen de troonopvolger, Frans Ferdinand, werd vermoord.

Jaarlijks publiceerde en verkocht ze een almanak met haar profetieën. 

Matylda Průšová was een succesvol, maar eigenzinnig figuur. Ze kreeg zelfs verzoeken uit Zuid-Afrika. In de archieven is een brief aan TG Masaryk, de eerste president van Tsjechoslowakije, bewaard gebleven, waarin ze hem in prachtige kalligrafische letters schreef dat de bomen in de Hertengracht zo groot waren geworden dat ze haar ramen afschermden en haar beletten te borduren, en ze smeekte om snoeiwerk.

Gekleed in het zwart en een hoed met struisvogelveren, was haar lot echter duister. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verloor ze haar zoon aan het front, voor wie ze na zijn dood nog steeds het avondeten maakte en zijn bed opmaakte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze gearresteerd door de Gestapo vanwege haar voorspellingen over de val van het naziregime. Ze stierf als gevolg van marteling tijdens het verhoor.

Na 1955 geen bewoners meer, maar een toeristische trekpleister

Sinds 1955 hebben de huisjes hun huidige uiterlijk behouden en herbergen ze een tentoonstelling over het leven in de steeg gedurende de afgelopen eeuwen. Elk huis vertegenwoordigt een andere periode en functie. Sommige huisjes kun je betreden om een blik te werpen op het leven in 1750 of 1920.

In één huis vind je het huis van de oudste bewoners van het steegje, de zogenaamde roodschutters, die dienden als bewakers van de kasteelpoorten. Andere ruimtes vertegenwoordigen de werkplaats van een goudsmid, een alchemistisch laboratorium , een taverne, het huis van een kruidendokter en het huis van Matylda Průšova. In een van de laatste huizen krijg je een kijkje in het huis van een amateurfilmhistoricus , die in het steegje kopieën van Tsjechische films uit die tijd voor de nazi's verborg.

Een kijkje in de taverne van het Gouden Straatje

Een van de huisjes

Wapenexpositie

Boven de huizen, bereikbaar via een trap (links van huisnummer 23), is er een expositie met wapens, harnassen en martelmethoden uit de 16e en 17e eeuw. Dit biedt een boeiend inzicht in de technologische ontwikkeling van wapens, harnassen en schilden. Zowel voor volwassenen als kinderen spreekt dit tot de verbeelding.

De ruimte van de wapenexpositie, een lange gang, is de verbinding tussen de Witte toren en de Daliborka toren. Met een kaartje van het Gouden Straatje heb je tevens toegang tot de torens en de expositie. 

Martelkamer

Harnassen door de jaren heen

Openingstijden en tickets van het Gouden Straatje

Het Gouden Straatje is gratis te bezichtigen voor en na openingstijden. Dan kun je door het straatje wandelen,  de huisjes en de wapenexpositie zijn gesloten.

Tussen 9.00 – 16.00/17.00 uur heb je een combi-ticket nodig. Dit combi-ticket geeft toegang tot de Sint Vituskathedraal, het Gouden Straatje (inclusief wapenexpositie), het Oud Koninklijk Paleis en de Sint Joris Basiliek.

Bronnen:

kudyznudy.cz/aktivity/vez-daliborka-na-prazskem-hrade

itras.cz/zlata-ulicka-v-praze/

novinky.cz/cestovani/clanek/zlata-ulicka-magnet-na-romantiky-11680

 

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.