De Praagse Burcht, het pareltje van Praag

De Praagse Burcht is samen met de Karelsbrug de bekendste bezienswaardigheid van Praag en waarschijnlijk van heel Tsjechië. Je kunt er niet omheen en je wilt er ook niet omheen. Heb je de Praagse Burcht niet gezien, dan ben je niet in Praag geweest. De Praagse Burcht omvat een complex aan gebouwen en is de grootste burcht ter wereld met een oppervlakte van 7,5 hectare. De Gouden Mijl, de wandeling van Verliefd op Praag neemt je er naartoe.

De Praagse Burcht: ontstaan en functie

Het kasteel werd volgens laatste archeologische opgravingen en oudste geschreven bronnen rond 880 gesticht door prins Bořivoj I van de Přemyslid-dynastie. Hij was de eerste hertog van Bohemen wiens historiciteit vaststaat. In de loop van de eeuwen is er veel aan het uiterlijk veranderd en bijgebouwd.

Vanaf de 10e eeuw was de Praagse Burcht niet alleen de zetel van het staatshoofd, de prins en later de koning, maar ook de hoogste vertegenwoordiger van de kerk, de bisschop van Praag. Het eerste klooster in Bohemen werd ook gesticht in de Praagse Burcht, naast de kerk van St. Joris voor de Benedictijnse Orde.

De Praagse Burcht ziet er nu anders uit dan in de tiende eeuw

Tegenwoordig is de Praagse Burcht, naast de zetel van het staatshoofd, ook een belangrijk cultureel en historisch monument. De kroningsjuwelen, de overblijfselen van Tsjechische koningen, zeldzame christelijke relikwieën, kunstschatten en ook historische documenten worden bewaard in de Praagse Burcht. Binnen de muren vonden belangrijke gebeurtenissen plaats voor het hele land. De Praagse Burcht is dus de belichaming van de historische traditie van de Tsjechische staat, de verbinding van het heden met het verleden.

De Praagse Burcht rond 1400

Wat vind je binnen de muren van de Praagse Burcht?

Telkens wanneer ik de Praagse Burcht betreed, word ik overweldigd door een gevoel van eeuwenoude grootsheid. De geplaveide straten fluisteren verhalen van koninklijke intriges, heroïsche gevechten en artistieke pracht die hier door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden. Het is alsof de muren zelf de geschiedenis hebben opgenomen en nu als getuigen staan van de tijd.

In de loop van de tijd zal Verliefd op Praag meer en meer achtergrondinformatie plaatsen over de diverse bezienswaardigheden binnen de Praagse Burcht. Hier alvast een lijst op chronologische volgorde van bouwperiode.

  • Het Oud Koninklijke Paleis (vanaf 9e-10e eeuw tot 20e eeuw)
  • Sint Joris Basiliek (Bazilika svatého Jiří  rond 920)
  • Zwarte toren (rond 1133 - gevangenis)
  • Sint Vituskathedraal (1344 - 1929)
  • Kruittoren (Mihulka) (tweede helft 15e eeuw) - opslag van kruit
  • Witte toren (na 1486) - gevangenis
  • Daliborka toren (1496) - gevangenis, genoemd naar de eerste gevangene Dalibor van Kozojed
  • Gouden Straatje (16e eeuw)
  • Rosenberg Paleis (1545-1574) - instituut voor Edelvrouwen
  • Lobkowicz Paleis (1550)
  • Matthias Gate (1614)
  • Beeldengroep Clash of the Titans (1761-1762)
  • Kapel van het Heilige Kruis (1756-1764) - hoofdwachthuis

Plattegrond van de Praagse Burcht, bron hrad.cz

I. Oud koninklijk paleis

III. Sint Joris Basiliek (St Jiri/St George)

V. Gouden Straatje

VIII. St. Vitus Kathedraal

X. De grote zuidelijke toren van de St. Vitus Kathedraal

  1. Koninklijke tuin
  2. Zuidelijke tuinen
  3. Hertengracht
Plattegond Praagse Burcht
PDF – 10,2 MB 519 downloads

Toegang tot de Praagse Burcht

Toegang tot het complex van de Praagse Burcht is gratis en je kunt langs de verschillende gebouwen wandelen. Dat is zeer de moeite waard. Het voorste gedeelte van de Sint Vituskathedraal is gratis te bezichtigen. 

Voor een aantal bezienswaardigheden binnen de Praagse Burcht heb je een ticket nodig:

  • Met combi-ticket 1 krijg je toegang tot het achterste gedeelte van de Sint Vituskathedraal, het Gouden Straatje, de Sint Joris Basiliek en het Oud Koninklijk Paleis. Je kunt geen afzonderlijke kaartjes kopen voor deze bezienswaardigheden.
  • Met combi-ticket 2 krijg je toegang tot permanente tentoonstellingen The Story of Prague Castle, Castle Guard Exhibition, Prague Castle Picture Gallery en het Rosenberg Paleis
  • De grote zuidelijke toren van de kathedraal met uitzicht over heel Praag
  • Lobkowiczpaleis (museum)

Telefoon, eten en drinken mag je gewoon meenemen. Voor sommige ruimtes moet je een toeslag betalen als je een losse camera gebruikt om foto's te nemen.

Openingstijden van de Praagse Burcht en de Tuinen

Openingstijden 1 april - 31 oktober Openingstijden 1 november - 31 maart
Het terrein van de Praagse Burcht (ook het Gouden Straatje) gratis toegang 6.00 - 22.00 uur 6.00 - 22.00 uur
Oud Koninklijke Paleis, het Gouden Straatje*, de Sint Joris Basiliek (toegang alleen met ticket) 9.00 - 17. 00 uur 9.00 - 16.00 uur
Sint Vituskathedraal (voorste deel gratis, ticket voor de hele kathedraal) ma t/m za 9.00 - 17.00 uur, zondag 12.00 - 17.00 uur ma t/m za 9.00 - 16.00 uur, zondag 12.00 - 16.00 uur
De Koninklijke Tuin, de Hertengracht, de Zuidelijke Tuinen (gratis toegang) april - juni 10:00 - 19:00 uur, juli - augustus 10:00 - 20:00 uur, september 10:00 - 19:00 uur, oktober 10:00 - 17:00 uur 1 - 12 november 10:00 - 16:00 uur 13 november - februari tuinen gesloten voor publiek, maart 10:00 - 17:00 uur
Lobkowiczpaleis 10.00–17.00 uur 10.00–17.00 uur

* Je betaalt voor het Gouden Straatje om het Wapenmuseum en de kleine huisjes/winkeltjes in te kunnen

De ceremoniële wisseling van de Kasteelwacht 

Voor de Mathiaspoort, bij de poort U Prašného mostu en andere ingangen van de Praagse Burcht staan twee Kasteelwachters opgesteld. 

Kasteelwachters in winteruniform foto VOP

Kasteelwachters in zomeruniform, foto VOP

Gedurende een uur staan de wachters volledig stil, zonder te (glim)lachen, zelfs wanneer er fotograferende mensen om hen heen zijn. Bij te hoge temperaturen worden de wachters soms op andere plekken gestationeerd of vervangen door mobiele wachters.

De Kasteelwacht draagt specifieke uniformen die in 1990 zijn ontworpen door de kunstenaar Theodor Pištěk, die onder andere een Oscar heeft gewonnen voor het kostuumontwerp van de film Amadeus. Er zijn zowel zomer- als winteruniformen.

De "echte" bewaking, gekleed in legeruniform, met een geel vest en voorzien van een machinegeweer, patrouilleert rond en is aanspreekbaar. Ze fungeren echter niet als gids of vraagbaak.

Ieder uur wordt er een wisseling van de wacht uitgevoerd, met een kleine ceremonie.

Elke dag om twaalf uur 's middags vindt de grote wisseling van de wacht plaats op het eerste binnenterrein van de Praagse Burcht. Deze ceremonie wordt begeleid door de muziek van het 25-koppige muziekensemble van de Music of the Castle Stage.

Hoe kom je bij de Praagse Burcht:

  • Lopend (zie De Gouden Mijl) vanaf metrostation of tramhalte Malostranska
  • Lopend vanaf de Karelsbrug via Mostecká, Malostranské náměstí, Nerudova en Ke Hradu
  • Tram 12, 23 en 32 brengen je naar de ingang aan de noordkant van de Burcht

Uitzicht vanaf de Praagse Burcht

Wat een rust wanneer je over de stad uitkijkt. Je hoort geen auto's of vliegtuigen. Alleen wat vogeltjes op de achtergrond.

Bekijk hier de video uit juni 2021.

Rustigste moment in de Praagse Burcht

Kijk voor extra tips over de Praagse Burcht deze video van mijn Praagse vrienden van de Honest Guide.

Rating: 5 sterren
5 stemmen
Powered by GetYourGuide

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.