De Gouden Mijl
De Gouden Mijl is een culturele wandeling langs paleizen, kerken, monumenten, pracht en praal met een koninklijk tintje. Waar Boheemse vorsten regeerden, plannen zijn gesmeed en oorlogen zijn beraamd. Een groot gedeelte van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag, zoals de Karelsbrug, de Praagse Burcht, de St. Vituskathedraal en de Astronomische Klok, liggen op deze kroningsroute.
Doe je wandelschoenen aan, je rugzak op en ga naar de start van de wandeling. Succes. Wie weet komen we elkaar tegen. We gaan eerst nog terug in de tijd. Als je niet van geschiedenis houdt, sla dat gedeelte dan lekker gewoon over.
De Gouden Mijl (180-240 minuten, 2-4 kilometer)
Deze versie van Verliefd op Praag is de recalcitrante versie, hij gaat er in omgekeerde richting dwars tegenin. Het gaat er tenslotte om dat je alles ziet en dat lukt op deze manier net zo. Mijn ervaring is dat het relaxter loopt, omdat de meeste toeristen de officiële route nemen en zij slenteren dan regelmatig in de weg.
De wandeling begint bij Malostranská (A), de tramhalte, waar ik kippenvel krijg als ik er ben. Vanaf dit plein zie je de Praagse Burcht al liggen. Je moet echter nog een stukje klimmen. Je loopt richting het noorden, langs of door het parkje en gaat linksaf Staré zámecké schody (B) in. Op de hoek rechts komen de lekkere geuren van Trdelnik je tegemoet. Nee, niet intrappen, gewoon doorlopen.
Staré zámecké schody - Oude Kasteeltrappen
Dit is een van de unieke stukjes in Praag. Je bent er soms alleen, soms is het er heel druk. Mooi is het in alle gevallen.
De Oude Kasteeltrap heeft in totaal honderdeenentwintig treden en is ongeveer tweehonderddertig meter lang. Je wandelt over de copplestones, die je ook in de straten van Praag tegenkomt. Bang zijn om te struikelen over de speciale Stolpersteine (struikelstenen) hoeft niet, want die kom je hier niet tegen.
De kasteeltrappen richting de Praagse Burcht
De trappen zijn de kortste verbinding tussen het kasteel en (het metrostation) Malostranská en ze zijn omgeven door twee muren. De muur aan de rechterkant is hoger en erachter bevindt zich de St. Wenceslas wijngaard met de villa van Richter. De trappen liggen hier al sinds de zeventiende eeuw, hun huidige uiterlijk dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw. In die tijd kregen ze ook hun huidige naam.
Controle bij de Praagse Burcht
Na een flinke klim - kijk ondertussen om je heen - ben je aangekomen bij de controlepost. Die stond er sinds enkele jaren, maar er is goed nieuws. Deze is afgeschaft en dat is maar goed ook. Je stond anders gerust een kwartier tot een half uur in de rij voor schijnveiligheid. Je tas werd achteloos gecontroleerd. Waarop heb ik nooit geweten, want ze keken nooit meer dan oppervlakkig in mijn rugtas.
Staré zámecké schody (B) met boven controle, juni 2020 geen toeristen door Corona
Tegenwoordig kan je gewoon doorlopen, maar de post staat er nog. Om het complex van de Praagse Burcht binnen te gaan heb je geen kaartje nodig en de komende uren kun je genieten van alle bezienswaardigheden, zoals het Gouden Straatje en de St. Vitus Kathedraal (C), alvorens de wandeling voort te zetten. Hoe je dit invult is aan jezelf. Dit is op de kaart niet aan te geven.
Voor de meeste bezienswaardigheden dien je een kaartje te kopen. Handig om die thuis al te kopen, zodat je niet in de rij hoeft bij de kassa. De Prague Cool Pass is hiervoor een super kaart.
Als het goed is kom je, na alles gezien te hebben, uit op Hradčanské námesti (D), het Burchtplein aan de andere kant van de Praagse Burcht. Neem ook hier de tijd voor het oogstrelende en weidse uitzicht over de stad. De wisseling van de wachters, die getweeën voor The Wrestling Titans staan, vindt hier plaats.
Sommige Gouden Mijl routes gaan door naar het Strahov klooster, maar die bewaar ik voor een andere wandeling.
Hradčanské námesti
Uitzicht bij de Praagse Burcht
Vanuit hier loop je naar beneden via Ke Hradu (Naar de Burcht), alweer zo'n authentiek aandoend straatje, waar je wellicht begeleid wordt door een van de straatmuzikanten, die Praag rijk is. Geef wat geld als je met ze op de foto wilt, dat is wel zo beleefd en je voorkomt zo een scheldkanonnade van de artiest in kwestie.
Wanneer je de mensenmassa volgt kom je zo uit bij Malostranské náměstí (Kleine Stadsplein) (E) , maar dan mis je heel veel.
Radnické schody, de trappen naar het oude stadshuis van Hradcany
Radnické schody (Trappen van het Stadhuis) omhoog is leuk, gezellig en je vindt er een paar restaurantjes met terras. Niet gaan zitten, want dit zijn restaurants, die rieken naar oplichting...(aldus de makers van de Honest Guide)
Maar ja, een wandeling zou een wandeling niet zijn als je niet door ging met wandelen volgens de route. Ik omschrijf deze wandeling wel, maar waarom weet ik eigenlijk niet. Persoonlijk ben ik iemand, die niet wandelt volgens een soort spoorboekje. Gewoon je hart volgen en doen waar je zin in hebt, brengt je vaak op leukere plekken.
Zicht vanaf Radnické schody op Ke Hradu (links) en Nerudova (rechts)
Nerudova, de straat met de mooiste gevels van Praag
Ok, toch weer de blauwe lijn van de kaart volgen. Bij Nerudova loop je naar beneden. Aan weerskanten wordt je overspoeld door toeristische gezelligheid en door aan de zijkant geparkeerde auto's. Laat dat beeld los, kijk vooral omhoog en je ziet alleen de mooie gevels, steentjes en authentiek Praag. Kijk trouwens halverwege even naar links, naar de Italiaanse ambassade, schitterend.
Nerudova, een gezellige straat met mooie gevelstenen
Malostranské náměstí en Mostecka
Uiteindelijk kom je bij Malostranské náměstí (E), waar je rechts of links omheen kunt. Blijf even hangen op dit gezellige plein. Je kunt er:
- mensen kijken
- trams bekijken of op de tram stappen
- op sommige dagen naar een boerenmarkt op het plein zelf
- een van de meest bezochte kerken van Praag, de St Nicolaaskerk (Kostel svatého Mikuláše) bezoeken of bekijken en anders De klokkentoren van de Sint Nicolaaskerk
- een terrasje pakken (Bijvoorbeeld U Mecenáše of U Glaubicu)
Maar ja, deze wandeling gaat door.
We gaan Mostecka (Brugstraat) in, het laatste straatje voordat we op de Karelsbrug komen. Langzaam lopen is het devies, want het wordt mooier en mooier, je ziet meer en meer. Ben je er klaar voor?
Wat meteen opvalt is de Malá Strana-brugtoren. Daar kan ik uren naar kijken. Vlak voor de toren ruik je de Trdelnik, dus dan even snel doorlopen. Koop hier ook geen watertje, want dan ben je al snel €5,- kwijt. Niet zo gek, want de toeristische dichtheid neemt hier zienderogen toe.
Mala strana Brug toren, gezien uit Mostecka
De Karelsbrug
Wanneer je onder de toren doorloopt, ben je al op de Karelsbrug (F). Mijn hart slaat iedere keer even over als ik hier ben. Ruim 650 jaar geschiedenis van Praag komt hier samen. Dat je hier kunt lopen en geen auto's tegenkomt is niet altijd zo geweest. Tot 1978 reden hier auto's overheen en tot de Duitse bezetting in 1938 werd er links gereden. Iets wat we nu niet meer voor kunnen stellen.
In mijn blog kun je lezen hoe de Karelsbrug is gebouwd. Je bent Verliefd of niet, dus ik zeg dat de Karelsbrug niet te evenaren is qua schoonheid. De eerste keer kun je er een uur over doen om de ruim vijfhonderd meter lange brug te bewandelen. Romantische fotomomentjes, bandjes, Parijs aandoende tekenaars, straatverkopers, iedere tien meter heeft weer wat anders waar je naar wilt kijken. En achter je doemt de Praagse Burcht weer op, kijk dus af en toe even om. Als je naar het einde van de brug kijkt, prijkt er weer zo'n gotische toren. Wow.
Als je omkijkt, zie je de Praagse Burcht weer, foto VOP
Retraite-momentje op de Karelsbrug
Voor mij zijn hier zoveel prikkels van schoonheid, dat ik wel tien keer in het midden van de brug stil kan staan om te beseffen dat ik slechts een klein onderdeel ben van het universum. Een minuscuul radartje in het geheel. Dat maakt me zo nietig, dat ik de grootsheid van Praag nog meer kan waarderen. Niet iedereen ervaart het zo, dus we lopen weer door.
De rest van de wandeling naar het Oude Stadsplein, Staroměstské náměstí (G) is heel gemakkelijk. Loop met iedereen mee door Karlova en je komt er. Kijk ook in de komende minuten voorbij de toeristische kitsch en je zult versteld staan wat er onderweg voor moois gebouwd is. Als je na je tripje Praag geen last hebt van je nek van het omhoog kijken, dan heb je Praag niet gezien, hahaha.
Aangekomen op het Oude Stadsplein? Ga dan zitten op een van de bankjes bij het monument van Jan Hus en geniet. Als je telefoon of je horloge bijna het hele uur aangeeft, ga dan naar de astronomische klok, voor een middeleeuws schouwspel.
Check mijn blog over de legende van de Astronomische Klok.
Panorama van Staroměstské náměstí (G), juni 2020
Optie 1: Celetna
Wil je een kleine omweg, dan kun je uiteraard langs de Kruittoren. Dan moet je op het Oude Stadsplein Celetna in (het plein oversteken) en dan loopt je door totdat je een grote zwart-bruine toren tegenkomt, de Kruittoren. Heb je toch het officiële deel te pakken.
Rechts naast de Tyn-kerk de straat in (Celetna)
Optie 2: Melantrichova
Melantrichova is het kleine straatje tegenover de Astronomische Klok waar je naartoe gaat, als je je weg wilt vervolgen. Dit smalle steegje wordt langzaam een breder wordende straat. Via Na Můstku kom je dan uit bij het Wenceslas Plein, Václavské náměstí (H). Je ziet het Nationaal Museum al liggen, maar het is nog zevenhonderdvijftig meter voordat je daar bent aangekomen.
Je ziet het Nationaal Museum in de verte liggen.
Ik stip slechts het topje van de ijsberg aan, want als je alles wilt zien wat op de route ligt, trek dan zeker 2 x 4 uur uit. En wandel eens in omgekeerde volgorde, van het Wenceslas Plein naar de Praagse Burcht, dan bekijk je het vanuit een andere hoek en vallen er andere pareltjes op.
Laatste tip: sla af en toe link- of rechtsaf, als iedereen rechtdoor gaat en verlaat de kudde. Kortom, doe deze wandeling in stukjes en neem regelmatig een pivo!
Veel plezier, Verliefd Op Praag
Reactie plaatsen
Reacties