De Karelsbrug, de slagader van Praag
De Karelsbrug is een van de pareltjes van Praag. Met een lengte van meer dan vijfhonderd meter verbindt de brug uit 1357 de wijken Malá Strana en Staré Město met elkaar. Vanaf het kloppende hart van de stad, het Oude Stadsplein, stroom je hier automatisch naartoe. Samen met de Praagse Burcht is het een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Praag.
Dat is terecht, want de Karelsbrug wordt beschouwd als een van de mooiste bruggen ter wereld. De Karelsbrug leeft, bruist en het uitzicht vanaf de brug is adembenemend mooi. Wanneer je de brug voor jezelf wilt hebben, sta dan heel vroeg op, want de brug is een magneet voor toeristen.
De Karelsbrug met cartoonisten, toeristen, mooie standbeelden en uitzichten
De eerste steen
Door de eeuwen heen heeft de Karelsbrug, vernoemd naar Karel IV, heel veel meegemaakt vanaf het moment dat de eerste steen is geplaatst. Volgens de overlevering heeft keizer Karel IV deze gelegd in 1357, op 9 juli, om 5.31 uur, dat maakt het numerologische palindroom
1-3-5-7-9-7-5-3-1
Dat zou volgens Karel IV geluk en voorspoed geven.
De Karelsbrug is de vervanger de Judithbrug, die in 1342 was ingestort door het smelten van het ijs in de lente. Restanten van die brug zijn te vinden in het Karelsbrug museum.
De bouw van de Karelsbrug is officieel in 1402 voltooid. Tot 1841 was de Karelsbrug de enige brug in Praag. De tweede brug is toen gebouwd op de plaats waar nu de Legioenbrug (Most Legii) staat.
De Karelsbrug verveelt nooit
Zelfs na tientallen keren over de brug te hebben gewandeld, zie je nieuwe hoekjes, details op de standbeelden, gebouwen en andere uitzichten. De altijd veranderende hemel boven de Praagse Burcht, die je vanaf de Karelsbrug goed ziet liggen, zorgt een mystieke en romantische sfeer op de achtergrond. Zeker wanneer je de zon 's zomers achter de Praagse Burcht onder ziet gaan. Dan kun je in de schemering genieten van de roze, oranje, paarse en blauwe gloed die zich een weg baant door de lucht.
Tip:
Neem nog iets meer afstand en ga staan op de Most Beautiful Spot of Prague, vlakbij de Karelsbrug. Dan heb je aan de rand van de Moldau uitzicht op de Karelsbrug en de Praagse Burcht.
Vanaf de Most Beautiful Spot of Prague
Vanaf de Most Beautiful Spot of Prague
Enkele feiten van de Karelsbrug:
- de lengte van de brug: 516 meter
- de breedte van de brug: bijna 10 meter
- tot 1870 heette de brug de Stenen Brug
- de verkopers op de brug hebben een vergunning (nodig)
- op het bekladden van de Karelsbrug staat een geldboete en een maximale (voorwaardelijke) gevangenisstraf van drie jaar
- de beelden op de brug zijn replica's, de originelen zijn te vinden in het Lapidarium en in Gorlice - Vyšehrad (een ondergrondse ruimte bij de kazematten van de burcht)
- in 2010 is na wetenschappelijk onderzoek de legende ontkracht dat er eieren gebruikt zijn voor de mortel (voor extra stevigheid) tijdens de bouw
- tot 1816 werd er tol geheven om over de brug te geraken
- de meeste stenen van de brug zijn niet meer origineel (dat verklaart het kleurverschil van de diverse zandstenen blokken)
- sinds 2010 branden de 39 lampen op de Karelsbrug op gas (naar verluidt nu de enige met gas verlichte brug ter wereld)
Uitzicht op de Karelsbrug vanaf de Oude Stad Brugtoren
Verkeer op de Karelsbrug
- ten tijde van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en later de Eerste Tsjecho-Slowaakse republiek, reed het verkeer links over de Karelsbrug
- in 1939, na de bezetting door de Nazi's werd dat rechts (overigens stamt het plan om rechts te rijden al uit 1926).
- van 1883 tot 1905 reed de Konka-tram (paard en tram) over de brug
- van 1905-1908 reden er elektrische trams over de brug, maar deze bleken teveel schade te berokkenen
- de tram werd vervangen door de bus, maar ook daar werd al na een jaar een einde aan gemaakt
- van 1932-1938 kwamen de bussen weer terug, toen er (rubber) banden onder zaten
- tot 1965 mochten auto's over de brug, sindsdien is het alleen toegankelijk voor voetgangers
De Karelsbrug is te zien op 2:06. Het verkeer rijdt hier nog links.
De poorten ter verdediging van de stad
Om bij de Karelsbrug te komen, loop je van beide kanten onder een schitterende poort door. Kijk zeker omhoog terwijl je eronder loopt. De Staroměstská mostecká věž heeft een prachtig versierd gotisch plafond.
Schitterende plafond van de poort van de toren
Staroměstská mostecká věž - Oude Stad Brugtoren:
Deze prachtige gotische toren staat aan de kant van de Oude Stad (Staré Město). Het is tegelijk met de Karelsbrug en in dezelfde stijl gebouwd door architect Petr Parléř, ook verantwoordelijk voor de bouw van onder andere (een deel van) de St. Vituskathedraal.
Voor een onvergetelijk uitzicht koop je een kaartje en beklim je in de galerij 138 treden. Daarna kun je boven uitrusten met een uniek zicht op de Karelsbrug en Praag.
Lugubere gebeurtenis:
In 1621, na de executie op het Oude Stadsplein van 27 opstandelingen, werden in het bovenste deel van de toren twaalf hoofden van de leiders als waarschuwing tentoongesteld. De hoofden hebben daar meer dan tien jaar gehangen, werden toen 's nachts in het geheim verwijderd en begraven op een tot nu toe onbekende plaats.
Malostranská mostecká věž - Kleine Zijde Brugtoren
Aan de Kleine Zijde (Mala Strana) staan nog eens twee torens, verbonden door een poort.
De laagste van de twee torens wordt ook wel Judith's Toren genoemd omdat het onderdeel was van Judithbrug, de voorloper van de huidige Karelsbrug. Het werd gebouwd in Romaanse stijl in 1158. De toren diende als verdediging van de stad. Na een brand in 1310 is de toren verkleind en in 1591 gerestaureerd in Renaissance stijl.
De grotere toren stamt uit 1464 in opdracht van koning George van Poděbrady. De toren is te bezoeken en biedt een schitterend uitzicht over Praag.
Malostranská mostecká věž, vanaf de Karelsbrug
Tip:
De torens zijn in het eerste uur na opening te bezoeken met 50% korting. Het is dan heel rustig en van het bespaarde geld kun je genieten van een biertje of een koffie.
Uitzicht vanuit Malostranská mostecká věž
De beeldengroepen op de Karelsbrug
Tot het einde van de zeventiende eeuw stonden er geen stenen sculpturen op de brug, alleen een houten crucifix. Om heiligen te vereren zijn er barokke beeldengroepen aan de brug toegevoegd. Johannes van Nepomuk mocht in 1683 met de eer strijken om als eerste beeldhouwwerk op de brug te worden geplaatst. De meeste sculpturen zijn geplaatst in de periode 1706-1714.
In de loop van de jaren zijn ze gerestaureerd en door replica's vervangen. De originele beelden zijn te zien in het Lapidarium en in Vyšehrad.
Slag op de Karelsbrug van 1648, waar de houten crucifix rechts zichtbaar is.
Van de oude stad naar de kleine zijde - links
Het standbeeld van Ridder Bruncvík staat niet op de galerij van de brug, maar op de pilaar ernaast.
-
St. Ivo
-
St. Barbara, Margaretha en Elizabeth
-
Piëta (Bewening van Christus)
-
St. Jozef met Jezus
-
St. Franciscus Xaverius
-
St. Christoffel
-
St. Franciscus Borgia
-
St. Ludmilla met kleine Wenceslas
-
St. Franciscus van Assisi
-
St. Vincent Ferrer en St. Procopius
-
St. Nicolaas van Tolentijn
-
De droom van St. Lutgard
-
St. Adalbert van Praag
-
St. Jan van Matha, Felix van Valois en St. Ivan
-
St. Wenceslas
Van de oude stad naar de kleine zijde - rechts
Bradáč - Bebaarde man. Het beeld staat niet op de Karelsbrug, maar op de keermuur onder het Křížovnický-plein.
-
Madonna en St. Bernardus
-
Madonna, St. Dominicus en St. Thomas van Aquino
-
Golgotha (Het Heilig Kruis)
-
St. Anna
-
St. Cyrillus en Methodius
-
St. Johannes de Doper
-
St. Norbert, Wenceslas en Sigismund
-
St. Antonius van Padua
-
St. Judas Taddeüs
-
St. Augustinus
-
St. Cajetanus
-
St. Filip Benicius/Filippo Benizzi
-
St. Vitus
-
St. Kosmas en Damian met Salvator.
In deze video worden alle beelden in zeven minuten kort uitgelegd.
Het aanraken van Johannes van Nepomuk
Het is een lange en onzinnige traditie onder toeristen (bedacht door twee studenten in de jaren '90) om het standbeeld van Johannes van Nepomuk, de oudste en enige bronzen figuur op de Karelsbrug, aan te raken. Dit zou geluk en een snelle terugkeer naar Praag brengen.
De meeste mensen raken overigens de plaquettes aan, die onder het standbeeld hangen. Dat is te zien aan de gedeelten, die een stuk lichter zijn dan de rest.
Johannes van Nepomuk wordt op deze plaquette ook veelvuldig aangeraakt.
Honest Lamp
Als grap hebben de mannen van de Honest Guide hun Honest Lamp (de lantaarnpaal naast een andere plaquette van Jan Nepomuk) gebombardeerd tot gelukzalige lamp.
Het aanraken van de lamp geeft je voorspoed en zorgt een snelle terugkeer naar Praag.
Verliefd op Praag kan zeggen, dat dit bijgeloof helemaal klopt. Regelmatig keert Verliefd op Praag terug en is nog gelukkig ook.
Extra informatie over de Karelsbrug
De Karelsbrug is dag en nacht toegankelijk en is gratis te bezoeken. Voor een bezoek aan de torens betaal je entree aan de deur.
Karelsbrugmuseum en rondvaart
Op het Křižovnické námesti, het plein waar het standbeeld van Karel IV staat, bevindt zich het Karelsbrug museum. Hier zie je hoe en met welke machines de brug is gebouwd en kan je het laatste overgebleven stukje van de Judithbrug bekijken.
Combineer het bezoek met een tochtje op een rondvaartboot en je hebt een heerlijke ochtend of middag.
De ingang van museum is rechts van het standbeeld.
Bronnen:
praha.cz
wikipedia
news.expats.cz
Verliefd op Praag