Sint Vitus Kathedraal, de parel onder de pareltjes

De Sint Vitus Kathedraal is niet alleen het karakteristieke architectonische meesterwerk binnen de Praagse Burcht, maar ook een levendig museum van geschiedenis en kunst. Binnenin herbergt het een schat aan religieuze artefacten, waaronder prachtige glas-in-loodramen die het verhaal van het christendom vertellen, en intrigerende standbeelden die de heiligen eren. Elk hoekje en gaatje van de kathedraal ademt een sfeer van mysterie en devotie, waardoor bezoekers worden uitgenodigd om zich onder te dompelen in de rijke spirituele erfenis van Praag.

De Sint Vituskathedraal geeft de Praagse burcht haar karakter. De kathedraal steekt met zijn 99 meter hoogte ver boven de Praagse Burcht uit. Het loont de moeite om de kathedraal te bezoeken als hoogtepunt van de Praagse Burcht. 

 

Tips:

  • Wanneer je alleen de buitenkant wilt zien, kom dan als het donker is. De Praagse Burcht is dan uitgestorven en de kathedraal ziet er verlicht nog mooier uit dan overdag
  • Kom vroeg naar de kathedraal, als je voor de drukte wilt zijn. Om 9 uur gaat de kathedraal open en dan is het meestal niet zo druk als midden op de dag
  • Je hebt geen kaartje nodig om de kathedraal binnen te komen, wel als je alles van de kathedraal wilt zien. neem eerst een kijkje en besluit dan of je het de moeite waard vindt om alles te zien

Als het donker is, licht de Sint Vituskathedraal goddelijk op.

Geschiedenis van de kathedraal

Niet iedereen zit te wachten op de geschiedenis van de kathedraal, dus klik op de titel om meer te lezen:

De bouw van de Sint Vituskathedraal neemt 600 jaar in beslag

De Sint Vituskathedraal vindt zijn oorsprong in 1344, wanneer Karel IV besluit de oude kerk uit 926 te vervangen. Omdat er bijna 600 jaar gewerkt is aan de kathedraal, zie je verschillende bouwstijlen terug. De bouw is pas in 1929 voltooid. 

Dit klinkt alsof de kathedraal nooit af is geweest tot 1929, maar dat is niet zo. Er is steeds meer bijgebouwd. 

Franse invloeden

De aanleiding voor de bouw is de promotie van Praag van bisdom tot aartsbisdom. Karel IV, opgegroeid in Frankrijk, wilde met een nieuw te bouwen gotische kathedraal de Franse kathedralen van Narbonne, Rodez en Toulouse overtreffen. Hij schakelde de Franse architect Mathias van Arras in om zijn droom te verwezenlijken. Hij overleed echter in 1352, voordat de bouw was voltooid. Daarna werd het stokje overgenomen door de toen 23 jarige Duitser Peter Parler.

Er is daarna ongeveer honderd jaar doorgewerkt aan de Kathedraal door onder andere de zonen van Parler. In de 19e eeuw zijn er pas weer noemenswaardige aanpassingen gedaan met behoud van de Parler-bouwstijl.

En dan stap je de kathedraal binnen

Het moment dat je de kathedraal binnenstapt, voel je je plotseling heel klein worden. Het gewelfde plafond dat zich 25 meter boven je bevindt, maakt een overweldigende indruk. De manier waarop het licht door de ramen valt, geeft de heilige plek zelfs voor een niet-gelovige zoals ikzelf een bijna goddelijke sfeer.

Sint Vituskathedraal, foto VOP

Sint Vituskathedraal, foto VOP

Wanneer je besluit een kaartje te kopen, loop je langs schitterende beelden, een houten uitsnede van de stad Praag en kleine kappelletjes, ieder geweid aan een andere heilige. Ondanks dat ik al drie keer de hele kathedraal heb bezocht, blijft het voor mij een fascinerende plek in Praag, waar de geschiedenis voortleeft.

Wat zie je nog meer in de Sint Vituskathedraal?

De kathedraal was de locatie waar Tsjechische koningen werden gekroond, en het is de laatste rustplaats van belangrijke Tsjechische vorsten, edelen en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders, wier overblijfselen worden bewaard in de crypte.

Karel IV werd als eerste Tsjechische monarch in deze tempel gekroond en ligt hier ook begraven. Een van de meest waardevolle delen van de kathedraal is de kapel van St. Wenceslas, die op de plaats van de oorspronkelijke rotonde staat.

Je komt langs het opvallende zilveren graf van Jan Nepomuk, de belangrijkste heilige in Tsjechië wiens standbeeld op de Karelsbrug door pelgrims veelvuldig wordt aanbeden en bezocht. 

Meerdere Tsjechische prinsen vonden hier hun laatste rust, waaronder de bekendste, Sint Wenceslas.

Dankzij het werk van Alphons Mucha, hangt er sinds 1931 een prachtig glas-in-lood-raam in de Sint Vituskathedraal. Het is bij binnenkomst het derde glas-in-loodraam.

Graf van Jan Nepomuk

Glas-in-lood raam van Mucha

De Wenceslas kapel

De buitenkant

De buitenkant van de Sint Vitus-kathedraal ligt gedeeltelijk verscholen achter andere gebouwen binnen de Praagse Burcht, dus het is wanneer je door deze poort loopt dat je het majestueuze gebouw in zijn volle glorie ziet. Het is echt een adembenemend gezicht, vooral die eerste glimp van de imposante deuren en de prachtige christelijke afbeeldingen erboven. Het zien ervan laat mijn hart sneller kloppen, want dan weet ik dat ik bijna op een van de meest iconische plekken van Praag ben.

Zelfs als je besluit niet naar binnen te gaan, wordt je getrakteerd op een visueel spektakel. Kijk omhoog wanneer je om de kathedraal heenloopt. Je ziet verschillende elementen en details, die je misschien ontgaan als je niet echt oplet:

De waterspuwers

Iedere architect die heeft bijgedragen aan de kathedraal heeft een eigen waterspuwer gemaakt. Er zijn er meer dan honderd te vinden en ze zijn (vrijwel) allemaal uniek. Om ze allemaal op de site te zetten, vond ik wat overdreven. Deze twee hebben het gehaald. 

De architecten

De architecten van het laatste deel van de Sint Vitus hebben zichzelf laten vereeuwigen in de voorkant van de kathedraal. Je ziet ze aan weerszijden boven de eerdergenoemde deuren. 

De versieringen

Aan de zijkant van de kathedraal, op het derde binnenplein van de Praagse Burcht, zie je een aantal versierde hekken met gedetailleerde beeltenissen van ambachten. 

Het mozaïek van het Laatste Oordeel
Het mozaïek van het Laatste Oordeel aan de Sint-Vituskathedraal van Praag is een religieus meesterwerk kunst uit 1370-1372 en vermoedelijk gemaakt door de Venetiaanse mozaïekkunstenaar Nicollo Semitecolo.

Het mozaïek toont de apocalyptische scène van het Laatste Oordeel, met Christus in het midden als rechter, omringd door engelen en heiligen. De zorgvuldige details en levendige kleuren brengen de dramatiek van het moment tot leven. Dit kunstwerk is niet alleen een religieus symbool, maar ook een iconisch voorbeeld van de gotische kunst en architectuur die de kathedraal kenmerken.

Het mozaïek van het Laatste Oordeel

Waar koop je een kaartje voor de kathedraal:

Tickets zijn te koop in de Praagse Burcht tegenover de ingang van de kathedraal. Met dit kaartje heb je toegang tot:

  • Sint Vitus kathedraal (je kunt het voorste gedeelte gratis bezichtigen, maar voor twee derde van de kathedraal is een ticket nodig)
  • Oud Koninklijk paleis
  • Basiliek van St Jiri (Bazilika svatého Jiří) en
  • het Gouden Straatje

Bovendien krijg je gratis toegang tot het Karelsbrug museum.

Wil je uitleg of een rondleiding in de Praagse Burcht, koop dan hieronder je kaartje.

Hoe kom je bij de Praagse Burcht:

  • Lopend (zie De Gouden Mijl) vanaf metrostation of tramhalte Malostranska
  • Lopend vanaf de Karelsbrug via Mostecka, Malostranské náměstí, Nerudova en Ke Hradu
  • Tram 12, 23 en 32 brengen je naar de ingang aan de noordkant van de Burcht

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen