De Sint Nicolaaskerk op het Oude Stadsplein

Gepubliceerd op 18 januari 2023 om 13:10

De Sint Nicolaaskerk (Kostel sv. Mikuláše) op het Oude Stadsplein is een barok pareltje en siert het Oude Stadsplein van Praag. Niet te verwarren met de kerken met dezelfde naam op Malostranské námesti of Vršovické námesti. De kerk is niet altijd even zichtbaar geweest en heeft verschillende functies gehad.

De Sint Nicolaaskerk ligt er mooi bij

De barokke Sint Nicolaaskerk is misschien niet het eerste wat in het oog springt wanneer je het adembenemende Oude Stadsplein betreedt. De Astronomische Klok en de Tyn-kerk eisen waarschijnlijk als eerste je aandacht op. Sla de St. Nicolaaskerk echter niet over, je zult versteld staan van de pracht van het interieur, maar daar later meer over.

Niet iedere kerk is het bezoeken waard, maar...

Voordat je denkt: "Niet weer zo'n saaie kerk. Als je één kerk gezien, dan heb je ze allemaal gezien.", maak voor de Sint Nicolaaskerk echt een uitzondering. Samen met de Sint Vituskathedraal en de Petrus en Pauluskerk in Vyšehrad behoort deze kerk tot de mooiere van Praag. Dat zeg ik als niet gelovige.

De St. Nicolaaskerk is gebouwd tussen 1732 en 1737 op de plaats van een uitgebrande gotische parochiekerk uit de dertiende eeuw. Het ontwerp was van K.I. Dientzenhofer - een van de beroemdste meesters van de Praagse barok - die niet toevallig  medeverantwoordelijk was voor de andere St. Nicolaaskerk in Malá Strana.

Van buiten valt de kerk op door de groene daken van de drie torens.

Eeuwenlang stond er een huis voor de kerk

Die torens zouden het enige zichtbare van de kerk zijn geweest als je 150 jaar geleden het Oude Stadsplein opliep. Daar is een eenvoudige uitleg voor, maar daarvoor moest ik wel de archieven induiken. 

Foto's en schilderijen van het oude Praag fascineren mij. Herken ik de locatie en zo ja, welke gebouwen staan er nog en welke zijn verdwenen? Ondanks dat Praag er goed geconserveerd uitziet en het lijkt alsof de tijd hier heeft stil gestaan, is er veel veranderd in het straatbeeld.

Dan komen oude foto's goed van pas, zoals deze foto van het Oude Stadsplein uit het eind van de negentiende eeuw.

Het huis in het midden van de foto is nu verdwenen.

Het Oude Stadsplein heeft in de loop van de jaren afscheid genomen van schitterende achtarmige lantaarns, de Krocin-fontein en enkele huizen, aangrenzend aan het plein.

Het veertiende of vijftiende-eeuwse Krenn-huis in het midden op de foto is in 1901-1902 tijdens de Praagse sanering gesloopt. In deze periode zijn om met name hygiënische redenen honderden huizen in de Praagse binnenstad met de grond gelijk gemaakt.

Het rechter deel van het stadhuis is tijdens de Praagse opstand van mei 1945 door bombardementen en de daarop volgende brand dusdanig beschadigd, dat het is afgebroken. Kijk maar eens als je op het Oude Stadsplein staat. Je ziet nog een klein stukje van het Oude Stadhuis.

Nu kun je in het parkje dat op deze plaats is verrezen, plaatsnemen op een van de bankjes onder de bomen en genieten van een berucht portie te duur betaalde  beenham.

Lees ook: Tien toeristenvallen in Praag, tussen kunst en kitsch

Een restant van het oude stadhuis is zichtbaar

Uitzicht vanuit de toren van het Oude Stadhuis

De entree van de Sint Nicolaaskerk

De entree van de Sint Nicolaaskerk kijkt nu uit op het Oude Stadsplein. Via een stenen trap kom je bij de mooi ingelegde deur met het rood dat je bij meerdere kerken in Praag tegenkomt. Kijk nog even omhoog en zie de levensgrote beelden van onder andere St. Nicolaas , St. Procopius, St. Benedictus en St. Scholastica.

Verliefd op Praag neemt je mee de kerk in, maar niet voordat je weet dat we nu via de zijingang naar binnen gaan. Het altaar staat na binnenkomst rechts en normaal gesproken recht voor je. 

De eigenlijke hoofdingang is minder versierd.

De ingangsgevel van deze kerk was naar de joodse stad gericht en hoefde daarom niet op een noemenswaardige manier te worden versierd. De zijkant van de kerk lag direct tegenover het oude stadhuis, is rijk gedecoreerd en wekt de indruk dat het de hoofdentree is.

Check de verschillen maar als je in Praag bent.

De kroonluchter

Het eerste wat bij binnenkomst opvalt is de schitterende kroonluchter van 1400 kg, geschonken door de Russische tsaar Alexander II in 1880. De kerk diende in de jaren 1870-1914 voornamelijk Russisch-orthodoxe gelovigen.

Foto-tip: ga precies onder de kroonluchter staan of leg je camera op de grond bij het nemen

Direct een mooi plaatje bij binnenkomst

Bijna perfect shot onder de kroonluchter, nog even oefenen

Het interieur van de Sint Nicolaaskerk

Eind achttiende eeuw - tijdens het bewind van keizer Jozef II - werden kloosters gesloten en de St. Nicolaaskerk ontwijd. Het meeste meubilair (altaren, schilderijen en beelden) werd verkocht, inclusief de requiemklokken. Desondanks is het interieur en de architectuur van uitzonderlijke schoonheid. Neem plaats op een van de kerkbankjes, laat de omgeving op je inwerken, kijk omhoog en geniet.  

Zie je St. Nicolaas in het glas en loodraam? En aan de andere kant Sint Wenceslas, de patroonheilige van Tsjechië?

Check de plafondfresco's van de Assam broers uit 1735-1736. Ze verbeelden de levens van de St. Nicolaas, St. Benedictus en motieven uit het Oude Testament.

Wat mij in tegenstelling tot enkele katholieke kerken (in Karmelitska is Kostel Panny Marie Vítězné a Pražské Jezulátko hier het beste voorbeeld van) in Praag opvalt, is dat er geen overdaad aan goud of andere bling bling aanwezig is. Zonder daar direct een oordeel over te vellen, lijkt de katholieke kerk meer te pronken met hun materialistische instelling en minder bezig zijn met waar het geloof voor bedoeld is, als het al een bedoeling heeft. Nu ben ik atheïst, dus wat weet ik ervan.

Concerten in de St. Nicolaaskerk

Mocht je in de gelegenheid zijn, woon dan een klassiek concert bij in deze kerk, want de akoestiek is waanzinnig.

Individuele reizigers kunnen een kaartje aan de deur kopen. Groepen kunnen beter reserveren.

Openingstijden van de St. Nicolaaskerk

Elke dag van 10.00 uur tot 17.00 uur – Gratis toegang
(Behalve tijdens bruiloften, kerkelijke evenementen/diensten of concerten).

 

Tip voor een betaalbaar biertje in deze buurt:

Pivnice U Kata, U Radnice 6. 

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.