Low budget tips voor een stedentrip Praag zijn niet alleen handig voor mensen met een laag budget, maar ook voor mensen met een hoog budget zijn de volgende tips heel bruikbaar. Een Citytrip Praag hoeft niet veel te kosten, om er toch alles uit te halen. Voor mij is het een sport om zo min mogelijk uit te geven en toch zoveel mogelijk te genieten. Niet vanuit gierigheid, maar om bewuster te genieten en niet zomaar iets te doen, omdat het kan. Doe er je voordeel mee.
Voor het gemak ga ik ervan uit, dat je op een low budget manier naar Praag kunt vliegen. Zeker wanneer je niet gebonden bent aan de vakantieperiodes, kun je voor minder dan €70,- een retourtje kopen.
Uiteraard zijn er andere mogelijkheden, zoals het groenere treinen of fietsen. Een autoritje vanuit Nederland is alleen goedkoper dan vliegen, wanneer je de kosten kunt delen met minimaal drie anderen.
1. Neem alleen handbagage mee in het vliegtuig
Voor een Citytrip van een paar dagen heb je in Praag niet veel nodig bagage. Een rugtas met wat ondergoed, sokken, extra broek, paar t-shirts, tandenborstel en je bent klaar om te gaan. De rest heb je al aan. Een handwasje is zo gepiept en droogt snel, dus neem ook een klein flesje wasmiddel mee.
Je bespaart hiermee bij Easyjet 25-60 euro voor extra bagage in het vliegtuig. Bij KLM zit het in de (meestal hogere) prijs verwerkt.
Bijkomende voordelen:
- Je kunt direct de stad in zonder met je koffer te hoeven zeulen
- Veel hotels of appartementen laten je meestal vanaf twee á drie uur 's middags binnen, dus dan zit jij tot die tijd met een zware koffer opgescheept. Betalen voor een kluisje is dan niet low budget.
2. Boek een hostel of doe aan couchsurfing
Persoonlijk heb ik een low budget overnachting in Praag nog niet geprobeerd, maar het is goed mogelijk.
Couchsurfing
Slapen bij een local kan via couchsurfing. Het idee is dat je bij iemand, die een bank of bed over heeft, gratis kan slapen. In ruil kook jij een avondje, maar dat is in onderling overleg. Je betaalt een klein bedrag aan de website voor hun administratie en platform.
couchsurfing.com
Hostel
Een andere mogelijkheid is een bed in een hostel. Dan slaap je bij anderen op een kamer met stapelbedden en kun je gebruik maken van een gemeenschappelijke badkamer en keuken. Hoe meer bedden op de kamer, hoe lager de prijs. Zo kun je voor minder dan twaalf euro in Praag terecht.
Of je dan een goede nachtrust hebt, ligt aan het gesnurk van je medereizigers.
Appartement
Voor iets meer luxe en privacy kies je voor een appartement via Airbnb of Booking. Duurder dan couchsurfing of een hostel, maar goedkoper dan een hotel. De voordelen zijn:
- privacy
- veel ruimte
- afhankelijk van waar je op filtert heb je een eigen koelkast, vaatwasser, keuken, aparte woonkamer en een loungegedeelte
3. Check de lijst met gratis bezienswaardigheden
Praag is een openluchtmuseum. Je hoeft niet per se geld uit te geven om het mooiste van de stad te zien. Mijn ervaring met betaalde attracties is dat het kan tegenvallen. Ik leg de lat dan te hoog, omdat ik ervoor heb betaald. In Praag is een gratis bezienswaardigheid regelmatig mooier.
De volgende bezienswaardigheden zijn gratis te bezichtigen:
Staroměstské náměstí - Oude Stadsplein
- St. Nicolaaskerk
- De Astronomische Klok: de parade van de apostelen is ieder heel uur gratis te bewonderen.
Karelsbrug en de andere bruggen
Je zult het vanzelfsprekend vinden dat je gratis toegang hebt tot de Karelsbrug en de andere bruggen in Praag. Tolheffing was sinds de twaalfde eeuw gebruikelijk en werd pas op 25 januari 1925 afgeschaft.
Op de Most Legii herinneren vier tolhuizen nog aan die tijd.
Hradčany - Burchtwijk
- Praagse Burcht (zonder ticket al de moeite waard)
- Gouden Straatje is vanaf 18.00 uur gratis te bezichtigen (winkeltjes zijn dan gesloten)
- Sint Vituskathedraal: voor het voorste neogotische deel van de kathedraal heb je geen ticket nodig
Waldsteintuinen en paleis Waldstein
- Waldstein Tuinen: deze schitterende tuinen zijn van mei tot en met oktober geopend van 7.30-17.30 en gratis te bezoeken
- Paleis Waldstein: van april tot en met oktober elk weekend gratis toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur, van juni tot september een uur langer. Van november tot maart is het alleen het eerste weekend van de maand open voor het publiek, van 10.00 tot 16.00 uur.
Lees mijn blog: Hotspot: Waldsteinpaleis, tuinen en de bewaker
De Waldstein tuinen met uitzicht op de Praagse Burcht
Mala Strana - Kleine Zijde
- Kostel Panny Marie Vítězné: zowel de kerk als het museum zijn gratis toegankelijk
Resslova
- Heilige-Cyrillus en Heilige-Methodiuskerk
- National Memorial to the Heroes of the Heydrich Terror
Wanneer je het verhaal van de moord op Heydrich, nazi-leider in WOII, ook maar een beetje kent, bezoek dan deze twee pareltjes.
Ken je het nog niet, lees dan eerst:
De moord op Heydrich, de slager van Praag, deel 1
Helden in Praag, de moord op Heydrich, deel 2
De crypte in de kerk, de moord op Heydrich, deel 3
Musea
- Het Luchtvaartmuseum Kbely: geopend van april tot oktober
- Het Legermuseum Žižkov: momenteel gesloten
4. Bezoek attracties op de juiste dag of het juiste tijdstip
Wat heeft het tijdstip te maken met low budget?
Omdat sommige uren van de dag wat minder druk zijn in de stad, krijg je op die momenten korting op een ticket.
- Staroměstská mostecká věž (Old Town Bridge Tower)
- Malostranská mostecká věž (Lesser Town Bridge Tower)
- Prašná brána (Kruittoren op nám. Republiky 5)
Deze drie torens aan weerszijde van de Karelsbrug zijn een bezoekje meer dan waard. Eenmaal boven aangekomen, krijg je vanuit een vogelperspectief een andere kijk op Praag. Het eerst uur van opening geeft 50% korting op je ticket. Dat is nog eens besparen.
28 oktober is Onafhankelijkheidsdag in Tsjechië
- Gratis toegang bij meerdere vestigingen van het Nationaal Museum
5. Eet maximaal één keer per dag in een restaurant
Dit principe pas ik zoveel mogelijk toe. Het heeft meerdere voordelen.
Hoe leuk is het om zelf je ontbijtje samen te stellen met vers gekochte broodjes van een plaatselijk bakkertje. Je zult versteld staan van de uitgebreide keuze, zelfs in de supermarkt. Broodje halen, eitje koken, kopje koffie erbij. Dat kost je nog geen euro. Je voelt je ook minder toerist en dat vind ik een fijn gevoel. Voor mooi glas en loodwerk ga je naar Albert op Karlovo Namesti (zie foto).
Doe als de Tsjechen en lunch met een warme maaltijd buiten de deur, onderweg tijdens een van je wandelingen. Dat is gemakkelijk, lekker en hoeft in Praag niet veel te kosten.
Gezond eten in een gemiddeld Praags restaurant is niet echt mogelijk, dus voor een portie groente ben je toch aangewezen op je eigen kookkunsten. In de lokale supermarkt vind je genoeg goedkope mogelijkheden om een heerlijke maaltijd(salade) te bereiden.
Extra low budget tip:
- Neem geen Trdelnik. Dat scheelt je al gauw vier tot zes euro.
Ieder supermarkt heeft een scala aan lekkere broodjes.
6. Zoek een zijstraatje voor betaalbare restaurants
De restaurants op het Oude Stadsplein, bij de Karelsbrug en in de rest van het toeristische centrum zijn gemiddeld duurder dan de restaurants in de omringende wijken Vinohrady, Zizkov, Smichov en Andel. Wil je per se in het centrum eten, zoek dan een rustig zijstraatje op.
Je zult merken dat de prijs lager ligt.
Extra Verliefd op Praag tips:
- Wanneer je een biertje besteld, krijg je automatisch de duurste van de kaart. Dat is meestal de Pilsner Urquell. Een stuk goedkoper zijn merken als Kozel of Staropramen. Check dus eerst de bierkaart voordat je bestelt. Dat scheelt al gauw 20-30%. En geloof me, alle gewone biertjes zijn lekker.
- Bierprijs < 45 kronen = low budget
- Bierprijs 45-60 kronen = gemiddeld
- Bierprijs >60 kronen = high budget
- Goedkoopste biertje in de binnenstad: 29 kronen bij U Mlynáře in Nerudova (juni en oktober 2021)
Mocht je een goedkoper biertje zijn tegengekomen, laat dan een reactie achter onderaan de pagina.
7. Wandelen, wandelen en nog eens wandelen
Praag is een wandelstad bij uitstek. Ga te voet door de stad en kijk omhoog. Je (vet)verbranding stijgt, je krijgt energie en ziet veel bovendien meer van de stad. Je bespaart hiermee aardig wat geld, zeker als je de taxi laat staan.
- Taxi: 25-40 euro voor een ritje van 20-30 minuten en dubbele tarieven bij oplichters
- Uber: 20-30 euro voor een ritje van 20-30 minuten
- Bus/tram/metro: 1,20 euro voor een ritje van 30 minuten
- Een dagkaart voor het openbaar vervoer kost ongeveer vier euro
Zwart rijden om geld te besparen is onverstandig, want de boete is echt hoog!
In Nederland hadden we vroeger de strippenkaart die je moest afstempelen. Vrij normaal.
In Praag moet je een kaartje afstempelen voor gebruik. Vrij normaal.
Zelfs handig, want je kunt meerdere kaartjes tegelijk kopen en later gebruiken. Niet om toeristen te bedriegen, zoals hier beweerd wordt in een review op Tripadvisor:
"De metro in Praag werkt goed en snel en is niet duur. MAAR ze maken er een systeem van om toeristen te bedriegen: je koopt een kaartje aan de automaten (aan het loket kan je dat niet kopen en de loketmensen spreken vaak geen Engels) en dan moet je dat nog valideren aan de piepkleine gele machines voor je naar beneden gaat. Als je dat niet beseft en je dus denkt dat je in orde bent met het kopen van je kaartje, staan er controleurs die op zeer agressieve toon je een boete van 800 kronen aansmeren. Opletten dus!"
Afstempelen voor gebruik
8. Laat je niet oplichten, laat dure spullen thuis en trap niet in een toeristenval
Iemand die low budget reist, komt minder in aanraking met oplichters en toeristenvallen. Hoe kan dat?
- De paar zakkenrollers, die er in Praag zijn, rollen de zakken van naïeve toeristen met zichtbare dure telefoons, horloges en dikke portemonnees. Daar valt namelijk wat te halen. Niet bij de toerist die eruit ziet als een backpacker. Ik zie er zelf vaak uit als een sportieve koerier en val dan totaal niet op in Praag.
- Een low budget toerist stapt niet in een taxi. Dat is slim want de kans dat je teveel betaald en wordt opgelicht is groot.
- In Praag is 25 euro betalen voor een attractie niet normaal, tenzij je een toerist bent en niet op de centen let. Dan betaal je gerust 25 euro per persoon voor een ritje in een nep oldtimer, die mogelijk niet eens door de Apk keuring komt.
- Lees ook: Tien toeristenvallen in Praag, tussen kunst en kitsch
9. Verborgen pareltjes vinden op zoek naar een gratis toilet of water
Dit zijn twee principes, die ik zoveel mogelijk toepas. Zoeken naar een gratis toilet en gratis water brengt je op plekken waar je normaal niet komt. Ook dat is een sport. Zeker als je zo vaak naar het toilet moet als ik.
Toilet
In het restaurant waar je eet of wat drinkt, kan je natuurlijk altijd even naar het toilet gaan. Maar tijdens een wandeling vind ik het niet fijn om een restaurant in te gaan, voor slechts een toiletbezoek, niks te nuttigen en dan te moeten betalen. Net zo min als betalen voor een vies openbaar toilet.
Twee á drie keer betaald plassen is in Praag net zo duur als een half liter bier, dus daar kan je flink op besparen. In Praag zijn genoeg gratis openbare toiletten.
Het leukste toilet bevindt zich in het stadhuis. Die is gratis toegankelijk. Je loopt naar binnen, de hal door, linksaf en dan zit het toilet aan de rechterkant.
De hal van het stadhuis
De gang van het stadhuis, eerste rechts is het toilet.
De toiletten
Op deze kaart staan meer openbare toiletten:
Water
Neem een leeg flesje of bidon mee in het vliegtuig, om te vullen met kraanwater na de security. Dan heb je meteen een gratis drankje in het vliegtuig. Niet dat ik niet wil betalen voor een lekker kopje koffie in een vliegtuig. Maar het is maar al te vaak koffie in een kartonnen bekertje dat al een uur in de pot staat te wachten.
Die bidon is meteen handig voor de wandelingen door de stad.
Het kraanwater in Praag is prima drinkbaar en heb je een openbaar toilet gevonden, dan is daar vaak wel een kraan bij om je bidon te vullen.
Op deze kaart vind je meer plekken om je fles te vullen.
10. Vermijd de mini-markets
In Praag zijn veel mini-markets en ze worden bijna allemaal gerund door Vietnamezen. Het zijn kleine, gezellige, volgepropte winkeltjes, waar je even snel iets kunt kopen. De prijzen liggen alleen vele malen hoger dan in de supermarkt. Soms zelfs hoger dan in een restaurant.
Het loont de moeite om te de dichtstbijzijnde supermarkt op te zoeken.
Verliefd op Praag
Reactie plaatsen
Reacties
Voor je volgende bezoek kun je het militair museum (Military History Institute) op je lijstje zetten. Gratis te bezoeken en zeer de moeite waard!
https://maps.app.goo.gl/2mim2XFrCGKGyhoT8?g_st=ic
Dankjewel voor de tip. Die zet ik op mijn lijstje voor augustus.